Menu Zavřít

PAKT S EUROWINGS

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Lufthansa

FRANKFURT (Handels–blatt) – Německá letecká jednička Lufthansa prohloubí kooperaci s dosavadním konkurentem, trojkou Eurowings. Dohodu, podle níž Lufthansa získá od prvního ledna příštího roku 24,9procentní podíl v dortmundské společnosti, musí ještě schválit dozorčí rada většího partnera. Nákup dalších podílů není údajně vyloučen, o výši transakce obě strany mlčí.

Eurowings poskytuje pomocné služby rivalům Lufthansy, k nimž patří Air France, Alitalia a KLM. Spolupráce s největší německou leteckou firmou představuje pro Eurowings, ohrožený ztrátami některých svých obchodů kvůli plánovanému spojení mezi British Airways a KLM, záchrannou ruku. Eurowings, který je největším evropským samostatným přepravcem a nezávislým zůstane i po operaci s Lufthansou, loni přepravil tři miliony pasažérů. V roce 1999 činily tržby 730 milionů marek.

KL24

Lufthansa získá účastí v menším přepravci přístup k nízkonákladovým, méně frekventovaným evropským trasám, jako je Londýn–Norimberk, a druhořadým domácím trasám. Oba podniky chtějí nabízet v Severním Porýní–Vestfálsku přímé spoje do evropských hospodářských center.

  • Našli jste v článku chybu?