Podniku, který po roce od otevření získal pod vedením šéfkuchaře Nicolase Decherchiho jednu hvězdu Michelin. Za další dva roky hvězdičky dvě a letos jednu ztratil. Nicolas Decherchi vede i průhonickou Palomu a svou pozornost prý poctivě dělí. Interiér i nabízené pokrmy jsou stejné či velmi podobné v obou restauracích, kvůli jarní variaci smržů tedy už nemusíte na francouzskou Riviéru.
Interiér Palomy charakterizuje nenápadný luxus v decentní černé a odstínech šedi, s akcenty zlata na tapetách a stolních lampičkách. Pokrmy tu servírují na limogeském porcelánu J. L.
Coquet, příbory Christofle jsou z masivního stříbra a křišťálové sklo od značky Baccarat. Restauraci dominuje moderní vinotéka, která prostor odděluje od lobby hotelu, a křišťálový lustr české značky Lasvit. Jinak je tu téměř všechno francouzské, i většina surovin pochází ze země galského kohouta. Když chřest, tak z Landes, když holub, tak z Finstere.
Prezentace pokrmů je trochu z říše fantazie. Je patrné, že k přednostem šéfkuchaře patří kreativita a hravost téměř dětská, většina chodů vás překvapí či pobaví. Úvodní sezonní trilogie netekutých aperitivů je podávána na děrovaném talíři, který svými organickými tvary evokuje Kaplického blob. Ve dvou krajních otvorech „bydlí“ porcelánová skořápka s jedlým obsahem a uprostřed „leze šneček“ v podobě kapsule plněné topinamburovým pyré ovoněným lanýži. Jednotlivé prvky trilogie nezapřou inspiraci molekulární kuchyní, espuma v jedné ze skořápek začne při dotyku lžičky bouřlivě reagovat. Chutě jsou však jemné, vyvážené, žádné laciné záměny sladké za slanou a podobně. Brzlík s pěnou vonící po koňaku nás nadchl. Součástí zmíněné trilogie je také malá cukrová vata na tyčce. Není to obyčejná vata, uvnitř se skrývají foie gras obalená v praskacím prášku. Vzpomenete si na dětství, pouť a praskací lízátka. Tenhle kontrast luxusního a světského funguje, kouzlí nejen s chutí a vizuálním zážitkem, ale i s emocemi.
Jarní variace smržů je servírována tak, aby připomínala smíšený les. Tmavě a světle hnědí smrži se střídají se zelenými jedlými lístečky s výraznou fialovou kresbou, iluze je téměř dokonalá. Kachní foie gras s malinovým coulis a bílou čokoládou pak připomíná obří malinu a celkově talíř působí jako z pohádky. Kolem „maliny“, která trůní uprostřed, jsme napočítali přes 30 miniaturních puntíků z několika druhů ovocných omáček. Některé zdobené maličkými pusinkami, jiné jedlými lístky či kvítky. Zručnost kuchaře, který talíř připravoval, je obdivuhodná, čekání nebylo nijak dlouhé. Každé sousto pak chutná trochu jinak svěže, což se u těžkého foie gras cení. Předkrmová porce opravdu velká, jinde by ze stejného množství připravili dvě, někde možná tři. Pravidlo o velikosti porcí platí u pokrmů z menu a la carte obecně. „Kostky ve skluzu“ se v Palomě rozhodně bát nemusíte. Ceny vás možná trochu zarazí – pokud nejste dáma a nedostanete menu bez cen. U předkrmů se pohybují okolo tisícovky, u hlavních chodů od 1190 do 2150 korun za signature dish Nicolase Decherchiho, bretaňského humra s těstovinami linguine a pomerančovou omáčkou. Finančně výhodnější variantou jsou různé verze menu degustačních – od základního menu Paloma, sestávajícího z hlavního chodu a dezertu za 1390 korun, po reprezentativní výběr šéfkuchaře Nicolase Decherchiho za 4900 korun.
Ať už vyberete jakkoli, vždy navíc dostanete úvodní trilogii aperitivů, amuse-bouche a na závěr sladké delikatesy Paloma. Nestane se, že byste se nenajedli, spíše naopak. Budete litovat, ale finální pralinky možná zůstanou netknuté. Nezmínili jsme servis, který nelze opominout: decentní, uměřený a přitom neškrobený, schopný zažertovat. Přítomný v okamžiku, kdy potřebujete dolít sklenici či cokoli jiného, jinak ne viditelný. A Paloma nabízí i řadu drobných pozorností, které jsou velmi příjemné. Asi jako v jediné restauraci u nás vám zaparkují a na cestu domů přibalí vodu a vlastní vlhčené ubrousky. Na toaletách najdete kosmetiku Hermes, při odchodu dostanete sladkou pozornost z cukrárny. Nemusíte se nechat uplatit koblihou z premiérova svěřenského fondu, ale na luxus se zvyká lehko.
Paloma ? Květnové nám. 53, Průhonice ? t: 220 188 610 ? e: info@palomapruhonice.cz ? www.palomapruhonice.cz