Menu Zavřít

Participace znamená, že se člověk něčeho účastní. Vztahuje se například k aktivnímu zapojení do řešení veřejných záležitostí

28. 8. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos

Participovat znamená podílet se, účastnit se nebo něco sdílet. Velice často se pojem participace využívá v souvislosti s účastí občanů na řešení věcí veřejných a politickou participací. Participaci ale můžete znát i z filozofie nebo oblasti investic.

Co je participace?

Participace vychází z latinského partem capere, což znamená mít podíl, účastnit se něčeho nebo něco sdílet. Pokud někdo na něčem participuje, znamená to, že se na tom podílí a spoluúčastní. Z tohoto slova vychází termín participant, kterým se označuje podílník nebo účastník (účastnící se osoba).

S participací se lze velice často setkat ve společenských vědách. Filozofie vnímá participaci jako jeden ze základních pojmů platónského učení. V sociologii hraje participace důležitou roli při socializaci jedince, neboť se tím zapojuje do života celé společnosti a má možnost podílet se na veřejných záležitostech.

O participacích se někdy hovoří i v souvislosti s investicemi. Také jste mohli zaznamenat pojem Participant Portal (neboli Účastnický portál), na kterém je možné vyhledávat granty Evropské unie (EU) a veřejné zakázky.

Participace a investice

Ve finanční oblasti participace představují alternativní investiční produkty. Výnos se odvíjí od výnosu z příslušného úvěru, na kterém má participant svůj podíl. Na konci období úvěru se participace vrací zpět investorovi. Investor by měl vždy počítat s tím, že mu není zaručena žádná minimální výše výnosu. Investice do podílů (participací) navíc nemusejí vždy podléhat dohledu České národní banky (ČNB).

Participant Portal

S participací jste se mohli setkat i u takzvaného Účastnického portálu (Participant Portal), který byl od ledna 2019 nahrazen novým portálem Funding & Tender Opportunities (F&T). Na tomto portálu je možné najít veškeré informace týkající se grantů EU a veřejných zakázek. Žadatelé zde mohou hledat relevantní příležitosti a projektové partnery, předkládat návrhy nebo si prohlížet stav jiných projektů financovaných EU.

Nový portál disponuje vylepšenými funkcemi, mezi které patří například vyhledávání podle klíčových slov nebo průřezových témat, a novým uživatelským rozhraním a designem.

Občanská participace

Občanská participace, jinak nazývaná participace veřejnosti, znamená aktivní zapojení občanů do řešení věcí veřejných. Velice často probíhá na lokální nebo regionální úrovni, což znamená, že se občané podílí například na řešení aktuálních problémů v jejich obci. Finální rozhodnutí zůstává prakticky vždy na zastupitelstvu města. Volení představitelé ovšem přizvou občany k hledání řešení.

Dělení občanské participace

U občanské participace není úplně pevně stanoveno, jakým způsobem a do jaké míry mají občané na řešení věcí veřejných participovat. Existuje ale jeden model, podle kterého lze postupovat. Nazývá se participační žebřík:

  • delegování moci – rozhodnutí je v rukou občanů (místní referendum),
  • partnerství – občané aktivně spolupracují s radnicí,
  • konzultace – radnice občanům naslouchá,
  • odpovědi – radnice předkládá důvody,
  • opozice – občané mohou vyjádřit své námitky,
  • informování – radnice informuje občany.

Nejnižší příčka žebříku (informování) vyjadřuje nejnižší stupeň občanské participace. Nejvyšší příčka (delegování moci) vyjadřuje nejvyšší stupeň občanské participace.

CIF24

Sociální dávky jsou pravidelné i jednorázové. Pro získání některých z nich je rozhodná výše příjmů
Přečtěte si také:

Sociální dávky jsou pravidelné i jednorázové. Pro získání některých z nich je rozhodná výše příjmů

Politická participace

Politická participace představuje specifickou část občanské participace, která se soustředí čistě na aktivity občanů ovlivňující politická rozhodování. To znamená, že sem spadají různé možnosti, jak participovat na vedení veřejných záležitostí:

  • hlasovat ve volbách,
  • vstoupit do politické strany,
  • účastnit se volební kampaně,
  • financovat politické strany.

Výše uvedené možnosti představují konvenční formu občanské participace. Pak existuje ještě nekonvenční participace, která sice není zákonem zakázána, ale bývá někdy vnímána jako společensky nevhodná (petice, bojkoty, stávky, demonstrace). Posledním typem politické participace je ilegální participace (atentáty, sabotáže, terorismus), ke které se občané uchylují v případech, kdy jsou legální prostředky k navození politické změny nedostatečné.

Další významy

Participace ve filozofii

Participací (řecky methexis) se zabýval řecký filozof Platón. Podle Platónova učení participace vyjadřuje účast hmotných jsoucen na takzvaných ideách (nehmotných, věcných a pravých jsoucnech). Ideje v podstatě představují ideální vzory hmotných jsoucen. Platónské učení v tomto ohledu významně ovlivnilo křesťanskou teologii. Zde je participace využívána k označení účasti stvoření na bytí a vlastnostech Boha.

Školní participace

Další forma participace se týká žáků na základních a středních školách. Vedení školy vyčlení část finančních prostředků z rozpočtu na projekty, které mohou žáci navrhovat. Následně se o jednotlivých projektech hlasuje a vítězný projekt je realizován. Cílem participace ve školách je zlepšení prostředí a atmosféry. V České republice je jedním z těchto projektů Participace 21.

  • Našli jste v článku chybu?