Menu Zavřít

PARTNER Z ASIE

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nová huť

O tom, kdo se stane novým strategickým partnerem ocelářského giganta Nová huť (NH), spekulují v současnosti česká média. Náměstek ministra průmyslu a obchodu a předseda dozorčí rady a. s. Nová huť (NH) Robert Sýkora totiž jednal v min ulém týdnu se zástupci NH, přidružené organizace Světové banky IFC a singapurské finanční skupiny AFC, která sdružuje komerční banky členských zemí ASEAN.

Přítomnost asijských finančníků může potvrzovat zprávy, že strategickým investorem pro NH bude některá z oceláren v Asii. Mezi desítkou největších světových oceláren figurují podle ČTK jihokorejská Posco a japonské Nippon a NKK.

IFC se již podílí na úvěrování a restrukturalizaci NH, neboť v červnu 1997 podepsala s NH smlouvy na poskytnutí 350 milionů dolarů rozložených do pěti let, určených na výstavbu nové válcovny a modernizaci současných provozů. Samotná IFC měla zajistit 250 milionů USD, zbylou část potom tuzemské peněžní ústavy pod vedením Komerční banky.

MMF24

Ostravská huť loni měla hrubý zisk 365,233 milionu korun proti 741,239 milionu v roce 1997. Čistý zisk klesl z 397,628 na 148,093 milionu korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).