Menu Zavřít

PARTNER Z ASIE

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nová huť

O tom, kdo se stane novým strategickým partnerem ocelářského giganta Nová huť (NH), spekulují v současnosti česká média. Náměstek ministra průmyslu a obchodu a předseda dozorčí rady a. s. Nová huť (NH) Robert Sýkora totiž jednal v min ulém týdnu se zástupci NH, přidružené organizace Světové banky IFC a singapurské finanční skupiny AFC, která sdružuje komerční banky členských zemí ASEAN.

Přítomnost asijských finančníků může potvrzovat zprávy, že strategickým investorem pro NH bude některá z oceláren v Asii. Mezi desítkou největších světových oceláren figurují podle ČTK jihokorejská Posco a japonské Nippon a NKK.

IFC se již podílí na úvěrování a restrukturalizaci NH, neboť v červnu 1997 podepsala s NH smlouvy na poskytnutí 350 milionů dolarů rozložených do pěti let, určených na výstavbu nové válcovny a modernizaci současných provozů. Samotná IFC měla zajistit 250 milionů USD, zbylou část potom tuzemské peněžní ústavy pod vedením Komerční banky.

ebf - tip - debata

Ostravská huť loni měla hrubý zisk 365,233 milionu korun proti 741,239 milionu v roce 1997. Čistý zisk klesl z 397,628 na 148,093 milionu korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).