Menu Zavřít

Pavel Otto: Premiér a jeho šéf

12. 11. 2013
Autor: ČTK

Adept na stínového premiéra Sobotka začal vyjednávat o vládě. Stínový je proto, že i kdyby mu řízení exekutivy prezident Zeman de iure svěřil, de facto bude jejím šéfem Babiš. Ten už šéfuje Agrofertu, hnutí ANO a také restauraci Sokolovna v pražských Průhonicích, kam vedly Sobotkovy první kroky.

Nejen o tom kde, ale také o čem se bude jednat, už nyní nerozhoduje Sobotka, ale Babiš. Na něm záleží, zda se otevřou církevní restituce nebo se zvýší daně. A bude to opět on, kdo zasáhne do obsazení klíčových ministerstev financí, zahraničí a vnitra, o něž se ANO překotně hlásí. A rovněž bude kontrolovat lidovce, pokud získají rezort zemědělství. Dohled svěří zaměstnanci svého Agrofertu Faltýnkovi jakožto předsedovi sněmovního výboru pro zemědělství. A že Babiš nakonec do křesla šéfa státní kasy neusedne? Nevadí, i na to má své lidi jako například ekonoma Michla. Záleží čistě na tom, co řekne pan Babiš, odpověděl Michl na otázku Lidových novin, zda by post ministra financí přijal. Zkrátka a dobře, Babiš bude Sobotkovu vládu řídit jako Agrofert. Stačí mu mobil a tablet.

Na závěr kulturní okénko. Po Blonďaté bestii přišlo duo Formánek a Svoboda s dalším kusem. Tentokrát není terčem nějaká poblázněná poslankyně, ale samotná hlava státu. Premiéra hry Miloš Ubu aneb …málem králem byla včera ve zlaté kapličce.
Mimo jiné zaujme scéna, kde Zeman s ministerským předsedou vaří polévku „rusnočku“. Jen nechápeme, proč se místo Matky Ubu objevil na scéně Šlouf. Troufáme si tvrdit, že právě jeho by Zeman použil jako základ onoho vývaru.


Čtěte také:

MMF24

Zeman: Až vyléčím koleno, jmenuji premiéra

První schůzka. Sobotka navštíví Zemana ve středu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).