Menu Zavřít

Pavel Páral: Jak Zdeněk Bakala bouchnul dveřmi

7. 8. 2015
Autor: Pinkas Martin/Euro

Prodej bytů OKD pravděpodobně bude nadlouho poslední zřetelnou stopou Zdeňka Bakaly v české ekonomice. Hodně dlouho o něm nebude chtít nikdo v tuzemsku slyšet, natož aby s ním dělal obchody. Je to docela důrazné bouchnutí dveřmi před odjezdem do zdravějšího ovzduší kdesi u švýcarských jezer.

Zdeněk Bakala s Petrem Kadasem v roce 2004 domluvili s privatizační partou Viktora Koláčka kšeft svého života. Firma Charles Capital udělala dohodu, že od koláčkovců koupí firmu Karbon Invest, která za peníze OKD získala majoritu v největší české černouhelné společnosti.

Ale původní majitelé měli ještě od ministerstva financí získat za hodně dobrou cenu jeho balík skoro 46 procent akcií. To se podařilo. Když nakoupili za čtyři a půl miliardy, Bakala částku odkýval a musel dobře vědět, že se posouvá na špičku české miliardářské ligy. Ne kvůli dolům, ale kvůli tomu, že v ceně získal i 43 tisíc bytů, jejichž tržní cena činí asi čtyřicet miliard korun.

Privatizátoři, z nichž je nejdůležitější tehdejší ministr financí a současný premiér Sobotka, nikdy neodpověděli na otázku, proč cenu bytů nezahrnuli do ceny, ale spokojili se s příslibem, že nabyvatel lacino prodá byty nájemníkům. Bakala s Kadasem tuto podmínku při přebírání firmy od koláčkovců dobře znali.


Přečtěte si: Akvizice RPG Byty je strategická. Nájemníkům odkup neumožníme, říká Kirk Lindstrom


Sám miliardář v roce 2005 tento svůj závazek veřejně potvrdil, jakkoli každému na trhu bylo předem jasné, že ho nemá v úmyslu dodržet. Taky neměl. Příslušné ustanovení smlouvy jeho firma nejprve vypověděla a pak byty vyvedla do jiné společnosti.

Následně je zatížila desetimiliardovým dluhem, z nějž jen zlomek skončil v údržbě bytů a ostatní zmizelo kdesi ve složitých vlastnických strukturách. A teď byty prodal, zřejmě i s dluhy, a inkasoval čistý výnos. Proč nikdo nezasáhl a zda tomu čistě náhodou nebránila špatná privatizační smlouva, dodnes nevíme.

Zbytek firmy, tedy doly, se staly součástí společnosti NWR, která provedla primární emisi akcií, na níž Bakala vydělal 35 miliard korun. Akcie se upisovaly za ceny nad čtyřmi sty korunami, dnes stojí kolem dvaceti haléřů. Aby toho nebylo málo, zatížil Bakala firmu mohutnými dluhy za zhruba dvacet miliard korun.


Čtěte o reakci premiéra: Prodejem RPG bytů Bakala morálně selhal, říká Sobotka


I věřitelé byli oškubáni, když po vynucené restrukturalizaci přišli skoro o polovinu nominálu. A naděje na vyplacení zbytku jsou mizivé, protože OKD spaluje peníze jako ruská stíhačka kerosin. Kde peníze z dluhopisů skončily, je takovou bezvýznamnou otázkou, na kterou si znalec poměrů odpoví sám.

Zdeněk Bakala je prostě jen investiční bankéř. Tedy běžný rabující nájezdník, který z každé koruny investice vyždímá v minimálním čase maximum toho, co mu zákony dovolí, a možná ještě kousek navíc.

Nic jiného ho nezajímá. Žádný kvetoucí symbol moderního českého průmyslu za ním zůstat nemůže. Kdo čekal opak, byl naivní. V některých případech je dost těžké i věřit tomu, že to byla naivita.


Čtěte také:

Prodejem RPG bytů Bakala morálně selhal, říká Sobotka

EBF24

Bakala si vyplatí dividendu z RPG Byty. Vydělal skoro půl miliardy

Analytici: Bakala chce možná NWR opustit úplně

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).