Menu Zavřít

Pavel Páral: Konec Mirka Dušína. Kauza Agrotec může zatřást koalicí

15. 8. 2015
Autor: čtk

Pokud skandál firmy Agrotec dostatečně zatřese s miliardářovou popularitou, může se stát, že pokušení vyvolat předčasné volby a poslat ANO do bezvýznamnosti bude sílit.

Při sledování kauzy Agrotec a Česká pošta by se chtělo zlomyslně poznamenat, že kdo s čím zachází, tím také schází. Ten, kdo se dostal v této zemi k moci díky kritice korupčních poměrů, najednou odmítá odpovídat na otázky, jaké že „Pálermo“ to má na svém vlastním dvorečku.

Obvinění manažerů a trestní stíhání právnické osoby Agrotec pro manipulaci s veřejnými zakázkami České pošty, o nichž jako první referoval web Neovlivni.cz, má ale potenciál destabilizovat nejen vládní koalici, ale i celou politickou scénu podobně jako kauza Nagyová.

A jakkoli je třeba mít vzhledem ke zkušenostem s prací policie a státního zastupitelství trochu odstup od unikajících informací, Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka prostě musejí ukončit mlčení a odpovídat na otázky veřejnosti a neutíkat zbaběle z tiskovek, když takový dotaz padne. Taktika odmítání komunikace a zkoušení vše vysedět, kterou si možná ještě pamatujeme z kauzy Jiřího Čunka, k ničemu nevede. A zřejmě by měli nejen mluvit, ale i konat.

Faltýnkova odpovědnost

Je zcela evidentní, že předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek byl předsedou představenstva společnosti Agrotec v době, kdy měla páchat trestnou činnost.

A jako člen statutárního orgánu nese příslušnou odpovědnost. Je velmi nepravděpodobné, že by dobře nevěděl, co jeho manažeři provádějí. A Andrej Babiš je jako konečný a stoprocentní vlastník přinejmenším morálně odpovědný za to, co se tam dělo. Byla to jeho frma, kdo měl mít z trestné činnosti prospěch.

A zvláště on, kdo tak často a bez jediného důkazu i jasného a srozumitelného argumentu napadá a obviňuje kdekoho z nejrůznějších lumpáren, jako naposledy třeba socialistického poslance Ladislava Šincla, by měl pro sebe vyvodit jasné důsledky.

Sobotka je pod dlouhým tlakem svých spolustraníků vinících ho, že Babišovi příliš ustupuje

Vzorem by mu mohl být právě objekt jeho častých invektiv Miroslav Kalousek, který v roce 2005 odstoupil z funkce vlivného předsedy rozpočtového výboru sněmovny poté, co se objevilo podezření, že jeho žena nezaplatila darovací daň z bytu, který dostala od svého švagra. Přitom ten svazek manželský leckdy bývá o dost volnější než vztah vlastnický.

Samotná kauza je rozsahem nijak neohromující, ale na drobnějších částkách se už utopil leckdo, například David Rath. Byť toho chytili s penězi v ruce, což se zde nestalo, a tak nejistota, jak to nakonec dopadne, je řádově větší. Jenže se může stát, že nepůjde o kauzu jedinou.

Je zcela nesporné, že impérium Andreje Babiše stojí velmi významně na obchodech se státem a v odvětvích, která stát silně reguluje. A zvláště v tomto případě lze konstatovat, že ne každý, kdo sám sebe označuje za Mirka Dušína, jím skutečně bývá.

Vysoká hra

Pro hru, která právě začíná, není Andrej Babiš disponován a těžko se ji naučí. A tak je otázka, co se může dít dále. Babiš může předstírat Julka Fučíka díky vlastněným a spřáteleným médiím, která kauzu okázale ignorují, docela dlouho. Jenže to moc nepomůže.

Policisté jsou po zveřejnění informací v pozici, kdy nemohou couvnout a musejí s případem k soudu. Projednávat se může začít ještě před krajskými volbami v příštím roce a rozsudek by mohl zaznít před těmi sněmovními. A to už půjde těžko mlčet. Nehledě na to, že takovouto nálož opozice nenechá jen doutnat.

Babiš prostě nyní bude muset mlčky poslouchat ostrou kritiku v každém sněmovním dni a zapomenout na své oblíbené „všeci kradnú“. Leda že by k tomu novátorsky dodal „aj ja“.

Problém to je nejen pro ANO, ale i pro socialisty a lidovce. Ti druzí povalili vládu Babišova kamaráda Stanislava Grosse z mnohem malichernějšího důvodu nevysvětleného nákupu bytu v činžáku na Barrandově. Teď budou mlčet? A socialisté?

Sobotka je pod dlouhým tlakem svých spolustraníků vinících ho, že Babišovi příliš ustupuje, což vzhledem k fakticky rozhazovačné fiskální politice není až tak pravda, ale obzvláště po Šinclově kauze se velká část sociálních demokratů na maléru Agrotecu pořádně popase. Jenže bez Babiše nebude jejich vlády. Pokud ale skandál dostatečně zatřese s miliardářovou popularitou, může se stát, že pokušení vyvolat předčasné volby a poslat ANO do bezvýznamnosti bude sílit.


Čtěte také:

Babišův další střet zájmů? Agrofert je pojišťovacím agentem Respectu

CIF24

Policie obvinila Babišův Agrotec. Kvůli zakázce České pošty

Zásah v Agroteku byl kvůli zrušenému tendru na pneumatiky pro poštu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).