Menu Zavřít

Pavel Páral: Malý aperitiv před velkým obědem

7. 9. 2015
Autor: Štěpán Bruner, E15

Investiční tsunami, které minulý týden v Česku předvedli Číňané z CEFC China Energy, je skutečně impozantní. A nepochybně takové mělo být, aby přidalo lesku návštěvě Miloše Zemana v Pekingu. Od luxusních nemovitostí v Praze přes fotbalovou Slavii, pivovary a leteckou společnost až po média nalili Číňané do českých firem nepochybně docela úctyhodnou částku.

Pozoruhodné je, že jde v naprosté většině o investice mimo hlavní byznys této čínské skupiny zaměřené především na ropu, plyn, energetiku a finanční operace. Zdejší portfolio vypadá spíše jako marketingový tah, který by měl předvést české veřejnosti, že CEFC zde chce být doma a sdílet s námi to, co máme rádi – fotbal, pivo, památky…

Vstup do Travel Servisu pak vypadá jako vzkaz vládě, že ve svých starostech s ČSA nemusí zůstat sama – a když z pražského letiště neudělali svůj hub Korejci, mohou jejich roli třeba převzít Číňané. Každopádně žádná z těch investic nevypadá jako velká rána, která by slibovala mimořádnou ziskovost a rychlou návratnost vložených prostředků.

Lze vyvozovat, že skutečná velká rána teprve přijde

Z toho lze vyvozovat, že skutečná velká rána teprve přijde. CEFC postupuje v Česku spolu s partnerskou skupinou J&T, v níž momentálně drží necelých deset procent a plánuje nabýt až třetinový podíl za sedm set milionů eur.

K překročení desetiprocentní hranice však CEFC potřebuje souhlas České národní banky a patrně i dalších dohledových orgánů v evropských zemích, kde J&T působí. Až ho získá, může J&T banka masivně navýšit kapitál a získat čerstvou úvěrovou kapacitu až dvě stě miliard korun pro expanzi a financování čínských a společných akvizic.

Co bude jejich cílem, je stále ještě tajemstvím. Ale dlouho už se to zřejmě pod pokličkou neudrží. Každopádně by bylo logické, kdyby šlo o něco z jádrového byznysu CEFC. Nabízí se samozřejmě jako první skupina EPH, která je dost zaúvěrovaná a pro další expanzi by se jí čerstvý kapitál nepochybně hodil. Danielu Křetínskému se ale asi nebude třikrát chtít odevzdat kontrolu nad významným podílem ve skupině.

Participace čínských partnerů

Spíše lze čekat participaci Číňanů na konkrétních jednotlivých investicích. Těch, o nichž se mluví, je poměrně dost. Aktuálně jde o převzetí podílu italské ENEL ve Slovenských elektrárnách či akvizice uhelných aktiv energetické společnosti Vattnefall v Německu. Nebo o projekt plynovodu přes Balkán, kde jde hodně o politiku a vztahy s Ruskem, které chce svému plynu vybudovat jižní cestu do střední Evropy. A je jisté, že Číňany by si Putin nechtěl příliš rozhněvat.

V Česku pak začala bez velkého mediálního zájmu jednání skupiny J&T a státního podniku Čepro s polským PKN Orlen o převzetí Unipetrolu, jehož kapacity už opravdu potřebují razantní modernizaci. A tak není velkých pochyb o tom, že Pivovary Lobkowicz a podobné akvizice jsou jen malým aperitivem před velkým čínským obědem.


Čtěte také:

EBF24

Další úlovky Číňanů v Česku: Travel Service, Pivovary Lobkowicz a Empresa

Čínská spojka u Zemana. Předseda představenstva CEFC mu dělá poradce

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).