Menu Zavřít

Pavel Páral: Nejhloupější nápad Sobotky a Babiše

12. 2. 2014
Autor: ČTK

Nastupující vláda přišla s návrhem svého programového prohlášení ve stejný den, kdy statistici a ministerstvo práce zveřejnili rekordní úroveň nezaměstnanosti. Ale nezaměstnanost, byť jedna z nejnižších v Evropské unii, zdolává v Česku rekordy už nějaký čas. A bylo by zřejmě dobré, kdyby se to ve vládním programu odráželo a kdyby vláda hledala cesty, jak tento problém řešit.

Jenže opak je pravdou. Jakkoli je vládní prohlášení neuvěřitelně obecné a odráží se v něm silná neschopnost stran koalice dosáhnout nějaké programové shody, je zcela zjevné, že premiér ani jeho ministři netuší, kde je možné nějaká pracovní místa vytvořit. Naopak jich významnou část hodlají zcela zlikvidovat a přesunout do šedé, či možná dokonce úplně černé zóny ekonomické aktivity.

Markantním příkladem je záměr zvyšovat minimální mzdu až na čtyřicet procent mzdy průměrné. Tedy z dnešních osmi a půl na více než dvanáct tisíc korun. Dnes pobírá minimální mzdu zhruba kolem tří procent všech zaměstnanců, takže nějakých 130 až 140 tisíc lidí. Jeden z nich stojí zaměstnavatele s pojištěním kolem jedenácti tisíc korun. Po naplnění vládního programu to bude při dnešní úrovni mezd něco málo pod šestnáct tisíc. Odhadnout důsledek je jednoduché. Pokud budou zaměstnavatelé nuceni toto navýšení provést, dotkne se to zejména zaměstnavatelů ve službách, kde je dnes část mezd vyplácena nelegálně v hotovosti. Po zvýšení minimální mzdy zaměstnavatelé tuto povinnost obejdou tím, že dosavadní zaměstnanci přejdou na jinou formu práce. Třeba na živnostenský list, případně na práci v dohodě nebo na zkrácení úvazku, byť jen falešné.

Pokud bude tento tlak doplněn opravdu účinným opatřením v podobě registračních pokladen, které hospodským, kadeřníkům, servisním službám a mnoha dalším zamezí získávat hotovost bez kontroly finančních úřadů, bude to mít nevyhnutelně za následek masivní nárůst práce načerno. Tedy pokud bude dotyčný malý podnikatel vůbec schopen přežít. A s tím dále vzroste fronta před úřady práce. A ti, co budou mít kliku, najdou k dávkám ještě nějaký ten melouch.

Tam, kde zaměstnavatel dokáže zaměstnancům skutečně navýšit minimální mzdu, zbaví je nepochybně dosud poskytovaných výhod v podobě stravenek, delší dovolené, ošatného, různých pracovních pomůcek a dalších drobných prebend, které jsou pro zaměstnance často výhodnější než navýšení hrubé, a tudíž následně zdaněné mzdy. Kvůli jejímu nárůstu totiž mohou lidé zase přijít o některé dávky. Takže zase poroste zájem o práci za peníze na dlaň, mimo oko berňáku.

Navýšení minimální mzdy v tomto rozsahu je zatím nejhloupějším bodem vládního programu. A zůstane jím, dokud socialisté do vládní agendy neprotlačí své představy o zvýšení podnikových daní a speciální dani pro banky.


Čtěte také:

Podpoříme podnikání, vzdělání i tvorbu pracovních míst, slibuje vláda

WT100

Koalice smetla dluhovou brzdu, prý neodráží současnou realitu

Sobotka: Vláda se zaručí za přivaděč k brněnskému Amazonu

  • Našli jste v článku chybu?