Menu Zavřít

Pavel Páral: Pozdní prozření Andreje Babiše

4. 6. 2014
Autor: Jan Rash, E15

Tak se nám ministr financí nechal v televizním rozhovoru slyšet, že zrušení poplatku za pobyt v nemocnici byla chyba a také likvidace druhého penzijního pilíře není dobrý nápad a obé by mělo v nějaké podobě zůstat při životě. A s tou třetí sazbou DPH to prý vlastně také není dobrý plán. Pozdě, ale přece, chtělo by se zvolat.

Odstranění úplně všech poplatků u lékaře je skutečně hloupost. Nejenže přinášely nějaké dodatečné peníze do zdravotnictví, ale svým způsobem také částečně regulovaly poptávku po zdravotnických službách. Což je bezesporu potřeba. Druhý penzijní pilíř zdaleka není nějakým zázrakem, jenž by spasil český důchodový systém. Ale přináší alespoň závan spravedlnosti, protože ti lépe situovaní a hodně platící do rozpočtu si mohou na penzi přece jen trochu přilepšit nad almužnu, kterou je možné vyplácet z průběžného systému. Rušit jej bez náhrady je hloupost.

A řezat DPH, která konečně začala krásně sypat a je mohutným a stabilním pilířem celých veřejných financí, to je úplná hloupost hned na první pohled. Nepochybně ta největší, o jakou se tahle vláda pokouší. Jenže Andrej Babiš všechny tyhle hlouposti už dávno odsouhlasil nejprve v koaliční dohodě a posléze také v programovém prohlášení vlády. Že je dnes jiná situace? Že dnes ví, jak je na tom státní rozpočet? Že ministři nejen z ostatních koaličních stran, ale i jeho vlastní chtějí do svých rezortů další a další prachy s tím, že jinak to prostě nebude fungovat?

To přece nikoho nezajímá a zajímat nemůže. Taková je politika. To není akvizice pekáren, kde se dojedná cena, těsně před podpisem dohody se nabídka srazí na polovinu a vyjednávání začínají znovu od začátku. V politice má dodržení daného slova svou váhu a důležitost. A pokud politik změní názor, musí to umět jasně a přesvědčivě obhájit. A ne vždy mu to projde. Autorovi je líto, že to musí takto konstatovat, protože v tomto případě s ministrem financí souhlasí – ale po zmíněném televizním vystoupení to vypadá, že slovo Andreje Babiše má cenu padesátihaléře, už dlouhá léta staženého z oběhu.

Je zcela nepředstavitelné, že by premiér Bohuslav Sobotka byl vůbec ochoten o návrzích na obnovení poplatků či zachování penzijního spoření vážně diskutovat. Nejen proto, že to má v programu vlády posvěcené a jde o klíčové programové priority ČSSD. Ale především proto, že by v čele své partaje v takovém případě nevydržel ani čtrnáct dní. Babiš prostě s těmito návrhy pohoří a naopak se ocitne pod silným tlakem na socialisty prosazované zvyšování firemních daní a zavádění speciální bankovní daně, což bude hodně nepříjemné. Jenže politika je řemeslo, které se musí umět zrovna tak jako třeba bankovnictví. A když ho člověk neovládá, tak prostě dopadne jako bankéř, který neovládá složené úročení.


Čtěte také:

Babiš: Zrušení nemocničních poplatků a druhého pilíře byla chyba

KL24

Další spor Babiše a Mládka. Tentokráte o poplatky za těžbu

Tempo růstu důchodů se od příštího roku zvýší

  • Našli jste v článku chybu?