Menu Zavřít

Pavel Páral: S pokladnami líp nebude

16. 9. 2015
Autor: Hynek Glos, Euro

V příštích týdnech budeme moci sledovat, zda a kterak se pravicové opozici skutečně podaří zablokovat přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb, nebo jestli vládní koalice něco vymyslí. Je otázkou, jaké straně sporu tato tahanice v přímém přenosu nakonec pomůže.

Babišově argumentaci o ochraně poctivých živnostníků a nutnosti korektně platit daně se čelí těžko. Voliči vládních partají se netrápí tím, že šedá ekonomika v Česku v mezinárodním srovnání není nijak nadprůměrná a daně se zde více platí, než neplatí. A zjevně se nebojí ani velkého bratra, který s on-line šmírováním hospodských a obchodníků prostě přichází.

V této souvislosti lze jistě opozici kritizovat, že stejně vehementně nebojovala před rokem proti elektronickým kontrolním hlášením. Z nich stát získá veškeré informace o tom, co jakákoli firma od koho, v jakém množství a za kolik nakoupila. To začne platit od začátku příštího roku a žádné obstrukce už tomu nezabrání.

Proti tomu jsou data z účtenek v hospodách vlastně jen nevinnou hrou. Finanční ředitelství se může jak chce bránit slovy o tom, že od nich dosud citlivá data neunikala. To jednak nejde ověřit a jednak data, která měli dosud k dispozici, nebyla zdaleka tak obchodně využitelná jako ta nová. Když pak náš miliardářský ministr správně obsadí finanční ředitelství a zabetonuje tam své lidi služebním zákonem, může mít dlouhá léta k dispozici informace, jaké by nesehnal, kdyby měl k ruce CIA a NSA dohromady.

Válka o elektronickou evidenci tržeb je z tohoto pohledu už skoro zbytečná. Kdoví, jestli by pro opozici nebylo lepší nechat Babiše vymáchat se v polévce, kterou si sám navařil. Je to možná cynický přístup, ale má svou logiku. Lze předpokládat, že se rychle ukáže, že fiskální přínos elektronické evidence tržeb je zanedbatelný, protože co se možná někde vybere navíc, se jinde ztratí přesunem ze šedé zóny, kde se ještě něco platí i státu, do zóny nelegálního podnikání v souběhu s evidencí na úřadu práce. Kadeřnice jen sundá ceduli z baráku a dál bude česat své klientky doma v kuchyni. A bude o polovinu levnější než její kolegyně podnikající legálně.

Mimochodem právě cenový efekt může zapůsobit na ty, kteří slyší na ono „daně musí platit všichni“. Ony služby, jídlo v hospodě a nakonec i to pivo prostě podraží. A to ani bojovníkům proti těm údajným hospodským lumpům vonět nebude. Daňový únik jde z podstatné části ve prospěch zákazníků a ti o tento prospěch jako první přijdou. Jasně že disciplína „musí bejt“, jak pravil svého času Josef Švejk. Jenže to něco stojí.

A v tomto případě to bude stát dost jak erár, tak i živnostníky a jejich zákazníky. A celkové náklady dost převýší výnosy. S pokladnami ani s kontrolními hlášeními prostě líp nebude. Ani když to bude Babiš lepit na plakáty po všech rozích v zemi.


Čtěte také:

Babiš odsouvá start elektronické evidence tržeb na polovinu roku 2016

CIF24

Lidovcům vadí způsob evidence tržeb, navrhnou větší ochranu živnostníků

Evidence tržeb vyjde dráž, než dosud tvrdilo Babišovo ministerstvo

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).