Menu Zavřít

Pedagogická komora: platy učitelů jsou podprůměrné. Nižší, než se říká veřejnosti

26. 4. 2017
Autor: EDULAB

Veřejnost má zkreslené informace o platech učitelů. Myslí si a upozorňuje na to inciativa Pedagogická komora (PK). „Místo průměrných platů učitelů se zveřejňují průměrné platy ve školství jako celku. Tam jsou započítávány i vysoké platy ředitelů škol a dalších vedoucích zaměstnanců, čímž průměrný plat naroste o několik tisíc korun. Platy samotných pedagogů jsou pod průměrnou mzdou,“ tvrdí komora. Chce po ministerstvu školství (MŠMT) předložit medián platů učitelů, úřad ho spočítat neumí.

„Jedním z cílů Pedagogické komory je uvádět informace o školství zveřejněné v médiích na pravou míru,“ řekl Euro.cz učitel Radek Sárközi, který patří k iniciátorům vzniku Pedagogické komory.

V roce 2016 byl podle jeho slov v Česku průměrný hrubý měsíční plat samotného učitele v mateřské, základní a střední škole (regionální školství) 26 731 korun. Zkreslující je podle jeho slov údaj 28 803 korun, který udává průměrnou mzdu v regionálním školství včetně vedoucích pracovníků.

„Ve stejném období byla průměrná hrubá měsíční mzda v České republice 27 589 korun. Pokud se zaměříme na poslední čtvrtletí roku 2016, činila průměrná hrubá měsíční mzda v ČR 29 320 korun. Přestože politici již řadu let slibují, že platy učitelů budou ve výši 130 procent průměrné mzdy v ČR, nedosahují ve skutečnosti ani 100 procent,“ argumentuje Sárközi.

Jak se lišily platy učitelů a všech pracovníků ve školství v roce 2016 – hrubá měsíční mzda v Kč
Typ školyplat pouze učitelů plat ve školství včetně manažerů
Mateřské školy23 11625 300
Základní školy27 69030 671
Střední školy28 64930 439

Pramen: PK, MŠMT Poznámka: součástí výpočtu je zvýšení platů o 6 až 8 %, ke kterému došlo na konci roku 2016

Lépe by o skutečném platu učitelů podle Sárköziho hovořil medián jejich platů, bez započtení mezd ředitelů a dalších vedoucích pracovníků škol.

„Podle sdělení vedoucího oddělení statistických výstupů a analýz MŠMT Vladimíra Hulíka neumí tento úřad vypočítat medián mezd ve školství ani u učitelů,“ vysvětluje Sárközi, jak pochodil s touto otázkou na ministerstvu školství.

„Jestliže srovnáme platy českých učitelů s platy vysokoškolsky vzdělaných lidí v ČR, vidíme, že tvoří pouhých 55 procent, což je nejnižší poměr ze všech zemí EU. Těsně před námi je Slovensko s 61 procent, v Německu je to 98 procent a v Polsku 83 procent. Průměr EU je 86 procent,“ zakončuje Sárközi.


Přečtěte si:

Učitelé budou odměňováni podle kariérního řádu. Studijní volno ale nedostanou

 Učitelka - ilustrační foto


Ministerstvo školství se brání. „Na našich stránkách publikujeme samozřejmě i průměrné platy učitelů očištěné o platy řídících pracovníků, například v materiálu Genderová problematika pracovníků ve školství,“ říká mluvčí MŠMT Klára Bílá.

Tyto údaje může podle mluvčí MŠMT uvádět ale jen za zaměstnance veřejných škol placených z veřejných rozpočtů.

„Je také nutné rozlišovat mezi tabulkami, které vznikají z dat, která sbírá přímo MŠMT a tabulkami, které zpracováváme z dat ministerstva financí,“ vysvětluje Bílá. To se týká právě platů učitelů očištěných od vedoucích manažerů škol, tyto statistiky MŠMT přebírá od MF.

MMF24

Současně Bílá vysvětluje, proč se Pedagogická komora požadovaného mediánu platu učitelů nedočká: „Mediánové platy nejsme schopni spočítat, neboť pro jejich výpočet bychom museli mít individuální data za jednotlivé pracovníky. Data, která máme k dispozici z našeho sběru, nám tento výpočet neumožňují. Výpočet mediánového platu neumožňují ani data přebíraná od ministerstva financí.“

Čtěte také:

Učitel, nebo europoslanec? Platy státních zaměstnanců se liší o stovky tisíc

Partie o pětinu soukromých škol. Ministerstvo prý brání jejich vzniku

Líheň géniů jako komodita: soukromé školky zažívají boom


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).