Menu Zavřít

Pedagogická komora: platy učitelů jsou podprůměrné. Nižší, než se říká veřejnosti

26. 4. 2017
Autor: EDULAB

Veřejnost má zkreslené informace o platech učitelů. Myslí si a upozorňuje na to inciativa Pedagogická komora (PK). „Místo průměrných platů učitelů se zveřejňují průměrné platy ve školství jako celku. Tam jsou započítávány i vysoké platy ředitelů škol a dalších vedoucích zaměstnanců, čímž průměrný plat naroste o několik tisíc korun. Platy samotných pedagogů jsou pod průměrnou mzdou,“ tvrdí komora. Chce po ministerstvu školství (MŠMT) předložit medián platů učitelů, úřad ho spočítat neumí.

„Jedním z cílů Pedagogické komory je uvádět informace o školství zveřejněné v médiích na pravou míru,“ řekl Euro.cz učitel Radek Sárközi, který patří k iniciátorům vzniku Pedagogické komory.

V roce 2016 byl podle jeho slov v Česku průměrný hrubý měsíční plat samotného učitele v mateřské, základní a střední škole (regionální školství) 26 731 korun. Zkreslující je podle jeho slov údaj 28 803 korun, který udává průměrnou mzdu v regionálním školství včetně vedoucích pracovníků.

„Ve stejném období byla průměrná hrubá měsíční mzda v České republice 27 589 korun. Pokud se zaměříme na poslední čtvrtletí roku 2016, činila průměrná hrubá měsíční mzda v ČR 29 320 korun. Přestože politici již řadu let slibují, že platy učitelů budou ve výši 130 procent průměrné mzdy v ČR, nedosahují ve skutečnosti ani 100 procent,“ argumentuje Sárközi.

Jak se lišily platy učitelů a všech pracovníků ve školství v roce 2016 – hrubá měsíční mzda v Kč
Typ školyplat pouze učitelů plat ve školství včetně manažerů
Mateřské školy23 11625 300
Základní školy27 69030 671
Střední školy28 64930 439

Pramen: PK, MŠMT Poznámka: součástí výpočtu je zvýšení platů o 6 až 8 %, ke kterému došlo na konci roku 2016

Lépe by o skutečném platu učitelů podle Sárköziho hovořil medián jejich platů, bez započtení mezd ředitelů a dalších vedoucích pracovníků škol.

„Podle sdělení vedoucího oddělení statistických výstupů a analýz MŠMT Vladimíra Hulíka neumí tento úřad vypočítat medián mezd ve školství ani u učitelů,“ vysvětluje Sárközi, jak pochodil s touto otázkou na ministerstvu školství.

„Jestliže srovnáme platy českých učitelů s platy vysokoškolsky vzdělaných lidí v ČR, vidíme, že tvoří pouhých 55 procent, což je nejnižší poměr ze všech zemí EU. Těsně před námi je Slovensko s 61 procent, v Německu je to 98 procent a v Polsku 83 procent. Průměr EU je 86 procent,“ zakončuje Sárközi.


Přečtěte si:

Učitelé budou odměňováni podle kariérního řádu. Studijní volno ale nedostanou

 Učitelka - ilustrační foto


Ministerstvo školství se brání. „Na našich stránkách publikujeme samozřejmě i průměrné platy učitelů očištěné o platy řídících pracovníků, například v materiálu Genderová problematika pracovníků ve školství,“ říká mluvčí MŠMT Klára Bílá.

Tyto údaje může podle mluvčí MŠMT uvádět ale jen za zaměstnance veřejných škol placených z veřejných rozpočtů.

„Je také nutné rozlišovat mezi tabulkami, které vznikají z dat, která sbírá přímo MŠMT a tabulkami, které zpracováváme z dat ministerstva financí,“ vysvětluje Bílá. To se týká právě platů učitelů očištěných od vedoucích manažerů škol, tyto statistiky MŠMT přebírá od MF.

ebf - tip - debata

Současně Bílá vysvětluje, proč se Pedagogická komora požadovaného mediánu platu učitelů nedočká: „Mediánové platy nejsme schopni spočítat, neboť pro jejich výpočet bychom museli mít individuální data za jednotlivé pracovníky. Data, která máme k dispozici z našeho sběru, nám tento výpočet neumožňují. Výpočet mediánového platu neumožňují ani data přebíraná od ministerstva financí.“

Čtěte také:

Učitel, nebo europoslanec? Platy státních zaměstnanců se liší o stovky tisíc

Partie o pětinu soukromých škol. Ministerstvo prý brání jejich vzniku

Líheň géniů jako komodita: soukromé školky zažívají boom


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).