Menu Zavřít

PEDRO PICK V ČELE SPRÁVNÍ RADY

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S p o l c h e m i e

Společnost Česká finanční (dceřiná firma ČNB) prosadila ve Spolchemii do funkce předsedy představenstva Pedra J. Picka. „S panem Pickem spolupracujeme již téměř rok a jsme s jeho prací nanejvýš spokojeni. Ve světě má dobrou pověst a má bohaté zkušenosti s prací na restrukturalizaci chemického průmyslu v mnoha zemích, řekl v rozhovoru pro EURO jednatel České finanční (ČF) Ladislav Řezníček. S Pedrem Pickem se ČF seznámila loni v březnu, když v rámci stabilizačního programu vypsala výběrové řízení na správu svého podílu ve Spolchemii. Konkurs vyhrála společnost Patria Finance a její projekt prezentoval právě Pedro Pick. „Zapůsobila na nás jeho jasná vize, jakým stylem by podnik měl být restrukturalizován a posléze prodán, řekl Řezníček. Záměrem ČF je Spolchemii prodat zahraničnímu investorovi a zájem již prý projevila IFC, což je odnož Světové banky. Pedro Pick byl ve Spolchemii hlavní osobou odpovědnou za celý proces restrukturalizace a od ledna je navíc předsedou jejího představenstva.

Tato volba padla ve stejné době, kdy Lidové noviny s Českou televizí obvinili Pedra Picka, že jako poradce ministra hospodářství Karla Dyby figuroval při údajném uplácení při privatizaci SPT Telecom. Pick tyto spekulace popřel. Uvedl, že nikdy nebyl poradcem ministra Dyby a že od počátku roku 1995 až do konce privatizace Telecomu byl zaměstnancem (senior viceprezident pro Latinskou Ameriku a střední Evropu) konzultační firmy Arthur D. Little, která se na základě smlouvy s investiční bankou J. P. Morgan účastnila poradenské činnosti na ministerstvu hospodářství při prodeji 27 procent SPT Telecom. Jednatel ČF Ladislav Řezníček se domnívá, že jde pouze o mediálně nafouklou bublinu a panu Pickovi nadále plně důvěřuje.

Pedro J. Pick se narodil v roce 1935 v Praze a v roce 1949 s rodinou emigroval do Venezuely. Studoval na amerických univerzitách New York a Cornell a na Harvardské obchodní vysoké škole. Má velké zkušenosti z oblasti chemického, balírenského a potravinářského průmyslu a bankovnictví. Je zakladatelem St. Lucia Group, asociace chemických výrobců, a pracoval jako prezident Nadace pro vědecký pokrok ve Venezuele. Byl též výkonným viceprezidentem společnosti Carimon v Caracasu. V současné době zastává řadu funkcí ve statutárních orgánech významných českých společností: je předsedou představenstva Tonaku, PAPu, Energovodu a Spolchemie, člen představenstva Pražských pivovarů, člen dozorčí rady Patria Finance a Nové Huti a poradce společnosti A. T. Kearney. Dále je členem Visiting Committee CFIA při Harvardské univerzitě, členem poradního sboru Instituto de Empresa v Madridu a zakladatelem českého diskusního fóra Sdružení Lípa.

ebf - tip - debata

Ředitel ČF, která drží necelých padesát procent akcií Spolchemie, Stanislav Pavel byl dosud místopředsedou dozorčí rady, nyní byl zvolen předsedou. Do dozorčí rady byl nově zvolen ústecký primátor Ladislav Hruška, dále Mark Vydra, který je majitelem polovičního podílu firmy Portland Trust, a Luboš Řežábek (mimo jiné bývalý poradce minis-tra Dyby), který byl do konce roku 1998 předsedou představenstva SPT Telecom. Dozorčí rada jmenovala do funkce nového generálního ředitele ústecké chemičky Čeňka Kysilku. Ten nastupuje do této funkce namísto Alexeje Vítka, který v ní působil jeden rok po odchodu Víta Hrocha.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).