Menu Zavřít

PENÍZE BUDOU

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Politické strany

Všechny politické strany, které získaly v posledních volbách do sněmovny nejméně tři procenta hlasů nebo mají alespoň jeden mandát v některé z parlamentních komor, se mohou těšit na příliv financí do stranických pokladen. Poslanci totiž sc hválili jejich výroční finanční zprávy za minulý rok, a umožnili tak státu, aby stranám vyplatil příspěvek na činnost.

Státní peníze tak poputují na konta ČSSD, ODS, KSČM KDU-ČSL, a Unie svobody, příspěvek dostane rovněž Strana za životní jistoty a Občanská demokratická aliance.

EBF24

Největší část státní dotace tvoří každoročně takzvaný příspěvek na mandát, který činí půl milionu korun za každé poslanecké či senátorské křeslo. Například obě největší strany - ČSSD a ODS - by tak měly letos každá od ministerstva financí obdržet z hruba padesát milionů korun.

Stranám a hnutím, které požadované údaje nepředložily, či je předložily neúplné, hrozí pozastavení činnosti. Poslanci požádali vládu, aby k Nejvyššímu soudu poslala například Demokratickou ligu, Stranu svobodných demokratů, Českou pravici, Alt ernativu 2000, Živnostenskou stranu a několik desítek dalších subjektů. U stran, které zprávu nepředložily a jejichž činnost již byla pozastavena, sněmovna žádá kabinet o podání návrhu na zrušení. V tomto případě jde například o Českou národní stranu a Romský národní kongres.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).