Menu Zavřít

Peníze z obrazovky

27. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Vznikl software na počítání dotací

PRAHA (rek) - Ministerstvo zemědělství dalo vytvořit jednoduchý tabulkový program ve Windows, který farmářům spočítá, na jaké dotace a v jaké výši mají po vstupu do Evropské unie nárok. Program je distribuován zdarma a bylo již rozdáno přes čtyři tisíce kopií. Další desetitisíce jsou připravovány.
Autor softwaru Ivan Foltýn z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky uvedl, že při testování na různých příkladech zemědělských farem vycházelo průměrné navýšení plateb zemědělcům již v prvním roce členství v unii na 2,5násobek. Farmáři, kteří dovedou vyplnit tabulku v jednoduchém modulu Excel, se z programu dozvědí, na jaké podpory mají nárok. Mohou si také zkoušet optimální složení výroby, jež by jim přinesla nejvyšší dotace. Program odděluje dotace z Evropské unie, na něž je téměř automatický nárok, od dotací národních, které mohou, ale nemusejí být přiděleny. Jejich výši farmáři na monitoru také uvidí.
Vzhledem k chabé vybavenosti vesnic počítači program obdržely zemědělské agentury, které na požádání pomohou i s výpočtem. Svým členům jej rozdají profesní svazy a ke stažení by mohl být na internetu.

  • Našli jste v článku chybu?