Menu Zavřít

Penta expanduje v Polsku, kupuje další zdravotnická zařízení

22. 2. 2017
Autor: Jan Rasch, Euro

Největší středoevropská skupina nemocnic a zdravotnických zařízení EMC, která patří česko-slovenské investiční skupině Penta Investments, koupila soukromou společnost Certus v Poznani.

Pětadvacet let fungující polská firma Certus provozuje nemocnici s ambulancí a tři lékařská centra. Její roční příjmy přesahují 30 milionů zlotých (téměř 190 milionů korun), z čehož pětasedmdesát procent pochází z komerčních zdrojů.

„Certus se svými třemi klinikami patří k těm větším zdravotnickým zařízením v rámci EMC. Je rozhodně silnou lokální značkou s dlouhodobě solidními ekonomickými výsledky,“ komentuje akvizici mluvčí společnosti Penta Investments Ivo Mravinac.


Penta má i politické ambice. Čtěte o nich:

Realisté, nebo snílci? Robejšek a spol. chtějí 20 procent a pozici hegemona pravice

Realista Hynek: Nakrmíme české zbrojaře

 Petr Robejšek má se svou stranou Realisté velké plány


Hodnotu transakce mluvčí nesdělil, může se však pohybovat mezi 200 miliony až 250 miliony korun. Penta před dvěma lety prohlásila, že chce během čtyř až pěti let v polském zdravotnictví investovat až 200 milionů eur (zhruba 5,4 miliardy korun). Investiční skupina v Polsku neinvestuje pouze do zdravotnických zařízení, ale přes firmu Dr. Max také do lékáren.

 ilustrační foto

Foto: Archiv

Oběma oblastem však nyní hrozí nepříznivé regulatorní změny. Poslanci polského Sejmu právě rozhodují o osudu zákona o lékárnách, který výrazně zpřísňuje podmínky pro vznik nových. Zanedlouho bude rada ministrů projednávat jiný zákon o sítích nemocnic, na jehož základě se mohou snížit státní platby soukromým zdravotnickým zařízením. „Polské regulatorní prostředí je komplikované, z dlouhodobého pohledu však Penta rozhodně považuje Polsko za příležitost k rozvoji svých aktivit v oblasti zdravotnictví,“ tvrdí Mravinac.

EMC je největším soukromým provozovatelem nemocnic a zdravotnických zařízení v Polsku. Od roku 2005 je společnost listovaná na varšavské burze cenných papírů. Aktuálně má EMC 11 nemocnic a 26 klinik.

WT100


O záměrech Penty čtěte více:

Penta prodala AB Facility francouzské Atalian

Penta koupila areál nuselského pivovaru, chce postavit novou čtvrť

Florentinum definitivně převzali Číňané, zaplatili plnou kupní cenu

 Florentinum


  • Našli jste v článku chybu?