Menu Zavřít

Personální zemětřesení

3. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Jitona/Tusculum

CIF24

PRAHA (bor) - Neuspokojivé hospodářské výsledky konsorcia nábytkářských společností Jitona a Tusculum mají první oběti. Majitelé skupiny se rozhodli obměnit management. Na začátku června se ujal řízení Jitony a Tuscula Miroslav Novotný, který nahradil dosavadního šéfa Jiřího Lexu. Kromě něj byl vyměněn i další top management společnosti. Na pozici finančního ředitele nastoupí Pavel Tichý, obchodním ředitelem se stal Radek Matouš. Dosud je neobsazená pozice personálního ředitele. „Další změny se ještě dají očekávat,“ uvedl Novotný.
Nový generální ředitel skupiny s ročním obratem 2,4 miliardy korun a dvěma tisíci zaměstnanců chce společnost dostat do černých čísel. Jitona v loňském roce prodělala zhruba 27 milionů korun, deficit Tuscula dosáhl téměř 100 milionů. Jak uvedl Novotný, Jitonu se po neúspěchu se zavedením vlastních prodejen nábytku daří konsolidovat, letos by už měla být v zisku. Tusculum ještě v tomto roce zůstane ve ztrátě.
Nový šéf plánuje zavést opatření uvnitř firmy, a to hlavně zvýšení produktivity, snížení nákladů a redukci zaměstnanců. Novotný tvrdí, že zatím neuvažuje o uzavření žádného z pěti současných závodů nábytkářské aliance. V Soběslavi, Klatovech, Třebíči, Rousínově a Blansku se naopak pokusí využít všechny kapacity a nynější know-how. Ředitel chce získat nové zákazníky, potenciál vidí především v Německu a Velké Britanii. „Je nutné přijít s vlastní nabídkou produktů typu ,do it yourself¨', které si zákazník koupí v krabici a sám smontuje. Důležité je rozvíjet segmenty s vyšší přidanou hodnotou, tedy celomasivní a dýhovaný nábytek a také kožené sedací soupravy,“ vysvětlil Novotný. A dodal: „Hodláme rozmělnit závislost na našich dvou největších zákaznících, kterými jsou IKEA a LMIE.“ Zároveň má však v úmyslu prohloubit spolupráci s firmou IKEA zásadní modernizací závodu v Rousínově, která si vyžádá zhruba půl miliardy korun. Konsorcium chce ve spolupráci se Švédy vstoupit do segmentu nábytku s povrchovou úpravou bílý pigment. Prodej tohoto segmentu prý v Evropě stabilně roste. „Tento velký projekt může a nemusí dopadnout, každopádně jej společnosti IKEA nabídneme,“ doplnil Novotný.
Jitona majetkově vstoupila do nábytkářské firmy Tusculum v roce 2003. Dnes v ní drží 93 procent. Prvním krokem ke spojení obou firem bylo vytvoření společného managementu. Miroslav Novotný v něm zastával pozici ředitele pro finance a strategii. Majoritním akcionářem Jitony je skupina Expandia, která ji ovládá držením 94 procent akcií.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).