Menu Zavřít

Perštýn za Pařížskou

7. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Budovy v centru Prahy

CIF24

PRAHA (bor) - Ministerstvo kultury vyměnilo dům v Pařížské ulici za bývalé sídlo Appian Group v ulici Na Perštýně. Budovu v Pařížské u Staroměstského náměstí převedlo ministerstvo financí na ministerstvo kultury v roce 2002. Původně úředníci počítali, že se do domu přestěhuje Národní památkový ústav (NPÚ). Zchátralý dům v Pařížské chtěli památkáři rekonstruovat. Zpracovali investiční záměr a dopočítali se nákladů na adaptaci ve výši 190 milionů korun. Zároveň spočetli, že kancelářské plochy jim nebudou stačit. Podle platných zákonů nemohli budovu prodat, pouze vyměnit za jinou a vhodný objekt hledali téměř rok. „O dům v Pařížské byl přirozeně zájem. Posuzovali jsme několik desítek objektů. Výměna za Pernštýn je jednoznačně nejvýhodnější,“ řekl týdeníku EURO ředitel NPÚ Michael Zachař.
Ministr kultury Pavel Dostál souhlasil se směnou v polovině dubna letošního roku. Smlouvu památkáři podepsali s neznámou společností Columbia, která od Appian Group objekt Na Pernštýně 12 odkoupila. Zachař uvádí, že cena tohoto domu je znaleckým posudkem stanovena na 120 milionů korun a náklady na přestavbu představují pro památkáře 20 milionů korun. Budovu v Pařížské znalci odhadli na 110 milionů korun. Součástí směny objektů nebylo žádné další finanční ani jiné vypořádání, jak potvrdil týdeníku EURO náměstek ministra kultury Zdeněk Novák, který transakci zajišťoval.
Dům v Pařížské ulici číslo 9 byl postaven jako kombinace obchodů a bydlení. Byty byly později rekolaudovány na kanceláře. O budovu usilovala městská část Praha 1, jejíž radnice chtěla obnovit tradiční bytovou funkci objektu. To nyní údajně slibuje i Columbia, v níž podle obchodního rejstříku drží podíly lucemburské společnosti. „Nezbývá než počkat a doufat, že firma předloží návrh na rekonstrukci budovy na byty co nejdříve,“ řekl týdeníku EURO Filip Dvořák, šéf komise územního rozvoje Prahy 1.

  • Našli jste v článku chybu?