Menu Zavřít

Pestrá demokracie

11. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Voliči z České republiky k oživení osobnostního potenciálu EP příliš nepřispěli

Češi jsou v podstatě velmi konzervativní voliči. Naposledy to ukázaly volby do Evropského parlamentu (EP). Mandáty získaly jen čtyři strany dlouho etablované na politické scéně, 22 poslaneckých křesel obsadí šedivé, mediálně známé i neznámé tváře. Prostě nuda. Žádný nový exotický byrokrat z českého plebiscitu nevzešel. Zahraniční tisk sice jmenuje mezi „zajímavými osobnostmi“ zasloužilého kosmonauta Vladimíra Remka, ale to už je zkušený parlamentní matador. Jedna docela šťavnatá debutantka by tady však přece jen byla. Andrea. Volte Andreu, ozývalo se před volbami z tlampačů a vyzývalo z četných billboardů. Zvolili jsme si ji tedy. Vnadná právnička z líhně nechvalně proslulého starosty Prahy 5 Milana Jančíka se do EP prosadila jako číslo devět na kandidátce vítězné ODS. Toť vše.
Naštěstí se obyvatelé dalších členských zemí Evropské unie u uren odvázali o něco více, a proto několik barvitých figurek či ztepilých figur do štrasburských a bruselských škamen přibylo.

BLONDÝNKA I BRUNETKA Jak se dělá „pravá“ politika, opět předvedl italský premiér Silvio Berlusconi. Vyrovnal se se skandály s nahými fotografiemi ze své vily, jeho strana Lid svobody vyhrála volby a ještě do EP protlačil krásnou blondýnku Barbaru Materaovou. Sedmadvacetiletá bývalá účastnice soutěže Miss Itálie, nyní televizní moderátorka, své cíle v evropské politice pro italský list Corriere della Sera představila následovně: „V mém srdci byly vždy dvě věci. Víra v otce Pia a sen stát se tanečnicí… Vím, co zmohu udělat,“ řekla Materaová s tím, že „politiku miluje“. Berlusconiho manželka Veronica Lariová, která kvůli aférám svého muže zažádala o rozvod, skupinku krásek kandidujících za Lid svobody ve volbách nazvala „rozptýlením pro císaře“.
To rumunská Paris Hiltonová, dcera prezidenta země Elena Basescuová, má po volebním úspěchu a získání mandátu i konkrétní ambice. V Bruselu již pracovala jako asistentka jednoho z poslanců, ale proslulá je spíše dlouhými vlasy a našpulenými rty. Devětadvacetiletá bývalá modelka svého času vyvolala rozruch i tím, že podpořila legalizaci marihuany. Mezi její politické cíle patří podpora dětí migrujících pracovníků v EU nebo rozvoj delty Dunaje. „Je mnohem chytřejší, než si myslíte,“ říká její otec Traian Basescu.

CIF24

ORTODOXNÍ PASTÝŘ Za Stranu Velké Rumunsko zasedne v europarlamentu realitní magnát a jeden z nejbohatších lidí Rumunska George „Gigi“ Becali. Padesátiletý majitel fotbalového klubu FC Steaua Bukurešť získal v devadesátých letech za nevyjasněných okolností a zřejmě pod cenou pozemky od rumunské armády. Poslední čtyři roky má Becali problémy s úřady kvůli údajným daňovým podvodům, v dubnu byl ve vazbě kvůli údajnému únosu. Poslanecká imunita se ortodoxnímu křesťanovi, jenž se vypracoval z pasáčka ovcí, jistě bude hodit. Minulý týden mu však soud zakázal překročit hranice Rumunska, a proto nad tím, zda na plenární zasedání ve Štrasburku bude létat soukromým tryskovým letadlem, momentálně visí velký otazník.

KATOLÍK I PRAVOSLAVNÝ Europoslancem se stane i italský novinář a spisovatel egyptského původu Magdi Cristiano Allam, který je vášnivým obhájcem Izraele a ostrým kritikem islámských radikálů. Sedmapadesátiletý Allam, který vyrostl v muslimské rodině, v loňském roce konvertoval ke katolicismu. Od té doby je vášnivým, dle některých hlasů až hysterickým bojovníkem za křesťanské hodnoty. Allam žije už šest let pod stálou policejní ochranou kvůli svým názorům na islám. První výhrůžky obdržel po ostrém odsouzení palestinského radikálního hnutí Hamas.
Ze severu Evropy zaujal kromě švédské Pirátské strany, jež získala jedno poslanecké křeslo, třeba pravoslavný kněz Mitro Repo, který usedne do lavic EP za Finsko. Kvůli kandidatuře ho pravoslavná církev ještě v květnu zbavila kněžství. Tato „exkomunikace“ se nyní protáhne na celý pětiletý mandát. Biskupové za důvod tohoto rozhodnutí uvedli, že „církev sama sebe vnímá jako nadčasovou a univerzální a nijak si neidealizuje žádný historický moment ani politickou stranu“.
Inu, zákoutí demokracie jsou nevyzpytatelná.

  • Našli jste v článku chybu?