Menu Zavřít

Pět hvězdiček a jedna květina

15. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Ve středočeské obci funguje v bývalém zámku „zelený“ hotel

Perex místo podtitulku
Na ekologicky šetrně hospodařící zemědělce jsme si už zvykli. Stejně jako na zdravou agroturistiku, zelené aktivisty či biopotraviny v obchodech. Ale pětihvězdičkový hotelový luxus v zeleném? Neuvěřitelné, ale existuje. Hotel Chateau Mcely, který sídlí ve zrekonstruovaném zámku v malé středočeské obci, získal po necelých dvou letech provozu licenci k používání ekoznačky Evropské unie. Stal se tak jediným „zeleným“ pětihvězdičkovým hotelem v České republice a teprve druhým v Evropské unii.

Původní barokní, později klasicistně přestavěný zámek býval jednou z dominant Svatojiřského lesa, přírodního areálu na pomezí nymburského a mladoboleslavského regionu. Největšího lesku se dočkal v držení české větve knížecího rodu Thurn-Taxisů. Po roce 1948 byl komunisty znárodněn a byla mu věnována stejná „péče“ jako stovkám podobných objektů. Zámek byl postupně devastován, jeho interiéry a jejich obsah byly dílem zničeny, dílem rozkradeny. Část zařízení byla převezena na jiná místa. Z kratochvilného zámečku se stalo skladiště ministerstva vnitra a ještě později kandidát demolice.

Začalo to topením

V roce 2004 naštěstí zámeckou ruinu zakoupila Inéz Cusumanová, která už měla za sebou několik úspěšných projektů (v Česku i v zahraničí), jejichž cílem bylo přetvoření zchátralých historických staveb a nalezení nového smyslu jejich existence. Krátce poté se k ní přidal i její současný manžel doktor James Cusumano, Američan, který se v posledních letech intenzivně zabývá problematikou ochrany životního prostředí, alternativních energií a udržitelného rozvoje planety (je spoluautorem zajímavé knihy Freedom from mid-east oil, která nedávno vyšla v USA).
„Projekt Chateau Mcely byl pro mě od počátku něčím zvláštním, výjimečným, co mne přitahovalo nejen profesně. Měla jsem, a mám stále, pocit, že je to pro mne až osudové setkání s místem, které mě potřebuje a které potřebuji i já,“ říká Inéz Cusumanová. „Při rekonstrukci známku - vlastně šlo spíše o jeho znovuzrození - jsme se rozhodli uplatňovat to, čemu se můj muž věnuje, řekněme v globálním měřítku. Tedy maximální šetrnost k životnímu prostředí a fungování na takzvaných zelených principech,“ vzpomíná.
Moderní technologie, odpovídající ekologickým normám, vyžadují ovšem značné investice. Iniciátoři generální rekonstrukce proto také požádali o grant z fondů Evropské unie, tehdy ještě z přístupového fondu SAPARD. Přes velkou konkurenci se jim podařilo finanční příspěvek získat, i když jeho výše byla jen menší částí celkových nákladů.
„Například jen pořízení speciální kotelny, která spaluje dřevnou štěpku, přijde několikanásobně dráže, než kdybychom zvolili elektrický či plynový kotel. Věděli jsme však, že od ekologického vytápění musíme ve středoevropských klimatických podmínkách začít. A následovalo ekologicky šetrné řešení řady dalších prvků, od vlastní čističky odpadní vody, přes tepelnou izolaci oken až po odvoz a třídění odpadu,“ uvádí paní Cusumanová.

První ve střední Evropě

Dnes už zámek stojí v plném lesku. Hotel v Mcelech využívá jen elektrickou energii z obnovitelných zdrojů, k osvětlení jsou použity v maximální míře úsporné žárovky, je regulován průtok vody z kohoutků a sprch, k zalévání parku je používána jímaná dešťová voda, izolace oken splňují přísné normy. Proškolený personál třídí jak odpad vznikající při provozu, tak ten, který po sobě zanechají hosté. Seznam všech ekologických opatření vydá na několik hustě popsaných listů papíru. A veškerý „zelený“ chod hotelu je průběžně kontrolován, evidován, archivován.
„Na nějakou zelenou certifikaci jsme ale zprvu vůbec nepomýšleli, vše jsme vytvářeli z přesvědčení, že jdeme nejlepší možnou cestou. Brzy se nám podařilo vytvořit i dobrý pracovní tým, naši zaměstnanci si vzali šetrný přístup k životnímu prostředí za svůj. Ostatně mnozí jsou přímo ze Mcel nebo blízkého okolí, mají vrozený venkovský smysl pro hospodárnost. Nemáme například na rozdíl od jiných hotelů problém s kuchyňským bioodpadem, ten je zpracován pro krmení domácích zvířat našich pracovníků,“ vysvětluje Inéz Cusumanová.
Teprve překvapivě silná odezva, když v profesních kruzích jaksi mimochodem prezentovala ekologické vytápění zámku štěpkou, přiměla Inéz Cusumanovou, aby se snažila svůj přístup k hotelovému podnikání zviditelnit, dát o sobě vědět.
„Existují různá - jak česká, tak mezinárodní - kritéria hodnocení úspěšnosti v tomto oboru. My jsme se rozhodli zažádat o ekoznačku Evropské unie, která má kritéria nejpřísnější. V České republice je kompetentním orgánem pro udělení této značky Agentura pro ekologicky šetrné výrobky, což je součást CENIA, České informační agentury životního prostředí. A garantem je ministerstvo životního prostředí. Když jsme v klasifikaci dosáhli všech povinných bodů a ještě navýšili limit volitelných bodů, ministerstvo nám certifikát s licencí k používání ekoznačky EU se známým symbolem květiny k naší velké radosti udělilo. Jako prvnímu luxusnímu hotelu ve střední Evropě,“ chlubí se spokojeně paní Cusumanová.

ebf - tip - debata

Můžete. Nemusíte.

Co vlastně dnes čeká na hosty v zeleném hotelu Chateau Mcely? Nemusejí se obávat, že je bude zasmušilý asketický personál učit lesní moudrosti, předkládat k snídani čerstvé kořínky a nutit je na pokoji podepsat petici za záchranu velryb. Pro každého hosta je připraven samozřejmý komfort pětihvězdičkového zařízení i originální zámecké služby, například osvěžující masáž nohou na perlách a se šampaňským… A nikoho už nemusí zajímat, že použitá voda je vyčištěna a odtéká do místního potoka, že veškerý obsah z odpadkových košů v pokojích je diskrétně odnášen, tříděn a likvidován, že suroviny pro speciality zámeckého šéfkuchaře pocházejí od ekologicky orientovaných dodavatelů… Každý nově příchozí host je pouze informován osobním letáčkem, že k zelené strategii hotelu se může připojit například šetřením vodou při čištění zubů či holení, spotřebou ručníků a šetrným větráním. Může. Nemusí.
„Přiznám se, že jsem zpočátku měla obavy, jak naši zeleně orientovanou cestu hosté, klienti a partneři přijmou. A moc mne těší, že to byly obavy liché. Cítíme velký zájem o naše služby a podporu hostů. Jen pro zajímavost, když jsme médiím dali začátkem tohoto roku k dispozici zprávu o udělení ekoznačky EU a o našem dalším směřování, žádný z českých deníků tyto informace nepublikoval. Zato okamžitě zareagoval americký deník New York Times a pochvalně nás nazval zeleným zámkem v srdci Evropy. A v únoru nás článek v britských Times vyhlásil za nemovitost měsíce. Myslím, že v zahraničí je přístup k praktickým ekologickým snahám stále vstřícnější a uznávanější než v Česku. Alespoň můžeme být inspirací pro další zařízení a firmy. Ukazujeme, že to jde,“ konstatuje Inéz Cusumanová

popisky:
Mcely
Znovozrozený zámek, nyní luxusní „zelený“hotel Chateau Mcely
štěpka1
+ v kotelně
Dřevná štěpka je ekologickým palivem pro zámeckou kotelnu
štěpky2
Blízkost pily či podobného zařízení, kde vzniká dřevěný odpad, je nezbytností pro pravidelné zásobování zámku štěpkou
kuchyň
Tým kuchařů připravuje speciality z dodávek od místních pěstitelů a chovatelů
inez 1,5,6
Majitelé Chateau Mcely a tvůrci jeho zelené koncepce Inéz a James Cusumanovi se mohou pochlubit ekoznačkou EU
třídění
Barevné kontejnery slouží k třídění veškerého odpadu hotelu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).