Nejpoužívanějším
benefitem mezi českými zaměstnavateli jsou stravenky, které poskytuje 37
procent firem, ve veřejném sektoru pak kolem 70 procent úřadů a státních
institucí nad sto zaměstnanců.
„Stravenek neubývá, ale namísto klasických papírových jsou na vzestupu ty elektronické,“ řekl k výsledkům průzkumu Jan Matoušek, marketingový manažer pro stravenky ze společnosti Sodexo Benefity. „Pokud firma stravenky nenabízí, je to zpravidla kvůli tomu, že provozují vlastní kantýnu, a nikoliv kvůli administrativní zátěži, kterou za problém považuje pouze zlomek českých zaměstnavatelů.“
Z průzkumu
vyplývá, že zaměstnavatelé dávají na benefity v průměru přes dvacet tisíc
korun na zaměstnance. Oslovené firmy vesměs uvádějí, že o lidi kvůli nabídce
benefitů nepřicházejí, jsou ale lákadlem pro přicházející zaměstnance.
Velký důraz
na benefity dávají největší firmy, jejichž nabídka je v tomto směru oproti
malým podnikům až trojnásobná s tím, že tento rozdíl bude v nejbližší
době dál růst. Třetina firem v průzkumu uvedla, že rozšiřování nabídky
benefitů provádí na základě odezvy samotných zaměstnanců, případně odborových
organizací.
Průzkum pro
Sodexo realizovala výzkumná agentura B-inside v září a říjnu 2019 mezi 848
zaměstnavateli.
Vláda navrhuje v rámci daňového balíčku pro rok 2021 tzv. stravenkový paušál. Podle návrhu ministerstva financí by měl být alternativou ke stravenkám a podnikovému stravování. Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den, tvrdí ministryně financí Alena Schillerová. Podle některých expertů ale může jeho zavedení mít výrazně negativní vliv na státní rozpočet.
Urputná řež o stravenky. Jaký dopad může mít návrh na paušál?