Menu Zavřít

Petr Bártek: Bude vlna akvizic?

2. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Akciové trhy si v posledních týdnech po dlouhém období růstu vybírají oddech přesně podle pravidla prodávej při dobrých zprávách. Po růstu taženém očekáváním zásahů centrálních bank se trhy dostaly na ocenění zhruba odpovídající úrovním před jarním kolem odkupu dluhopisů ECB (LTRO). Ve chvíli, kdy byla očekávání naplněna, už nešlo sázet na další růst ocenění.

Další impulz pro růst trhů nyní musí přijít z reálné ekonomiky. A co vlastně přinesly či přinesou poslední zásahy ECB a Fedu, případně další navýšení záchranného valu eurozóny pro reálnou ekonomiku? Hlavně určitou jistotu, že nedojde k útoku finančních trhů na další slabé ovce v evropském stádě. V USA pak jistotu, že pokud bude poptávka, levné peníze se pro banky najdou, a to ještě přiměřeně dlouhou dobu.

Dalším problémem, který doposud učiněné kroky nevyřešily, je ale napjatá fiskální situace a nutnost snižovat výdaje mnoha evropských států, ale i USA. S výdaji vlád a potažmo domácností ve vyspělém světě tak nelze ještě nějakou dobu počítat. Na co tedy nyní na akciovém trhu sázet?


Čtěte také:

Tisk peněz přestává na krizi zabírat

Investoři se vracejí od Facebooku ke Googlu, akcie na rekordu

České akcie v týdnu posílily na pětiměsíční maximum

ebf - tip - debata


Předpokládám, že zásahy centrálních bank kromě stabilizace trhu pomůžou částečně také sentimentu bankéřů a velkých korporací. Ti by tak mohli začít postupně zvyšovat investiční výdaje, dojít může díky stále relativně nízkému ocenění trhů na M&A. Určitý nejasně definovaný, zato poměrně masivní fiskální impulz pak oznámila Čína. Tento impulz se bude rozjíždět pomalu, ale měl by stabilizovat ceny některých komodit, jako je třeba měď.

Autor je analytikem České spořitelny

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).