Menu Zavřít

Petr Dufek: Češi se učí pracovat s línou eurozónou

9. 12. 2014
Autor: Jan Rash/Euro

Nejnovější čísla z tuzemského průmyslu příliš nenadchla a zůstala za očekáváním. Přesto platí, že více než tříprocentní růst je stále velmi solidním výsledkem, jakkoli celou polovinu z říjnového přírůstku výroby obstaral pouze jediný obor, a sice výroba aut.

Jinými slovy, poslední data dávají možnost vytvořit si svůj vlastní závěr optimistům i pesimistům. Na jedné straně vidíme nejsilnější odvětví české ekonomiky, které roste a jež doposud sehrávalo roli motoru celého hospodářství. Na straně druhé zase odvětví, jehož výsledky tentokrát zaostaly jak za výbornými čísly z předchozích měsíců, tak i za nepříliš optimistickým očekáváním trhu.

Českému průmyslu se doposud dařilo velmi dobře, dokonce i navzdory stále ještě slabé evropské poptávce. K růstu produkce, exportu a nakonec i zaměstnanosti pomáhala (a nepochybně ještě bude pomáhat) především modelová ofenziva tuzemských automobilek přicházející v době obnoveného růstu celého evropského automobilového trhu.

Automobilky tak nejen stále posilují svou pozici na kontinentálním trhu, ale také zvyšují podíl na celkové produkci zpracovatelského průmyslu z loňských zhruba 25 procent. Dosavadní úspěšné tažení průmyslu tedy stojí v první řadě na autech, avšak pozitivní trendy můžeme vidět i v případě dalších oborů, ať už jde o výrobu elektrických zařízení, počítačů a jiné elektroniky, potravinářský průmysl nebo o produkci kovových výrobků.

Německo se zvedá pomalu

V době, kdy se evropská poptávka jen těžce odráží ode dna a také vývoj evropského průmyslu osciluje kolem nuly, jsou výsledky českého průmyslu stále velmi dobré. Zajímavý je i kontrast mezi dynamickým růstem českého průmyslu a jen pomalým a nejistým oživením tohoto odvětví v Německu. Faktor v podobě slabé evropské poptávky, jakkoli je v diskuzích o nutnosti podpory ekonomického růstu v eurozóně velmi oblíbený, se zřejmě stal dlouhodobou konstantou, s níž se tuzemské firmy naučily docela dobře pracovat.

A tak se zdá, že pozitivní vývoj v průmyslu není navzdory slabším říjnovým číslům u konce. Výhled pro nejbližší měsíce totiž českým průmyslníkům slibuje jak nové zakázky rostoucí o více než osm procent, tak i velmi pozitivní naladění průmyslových firem – ať už se díváme na konjunkturální průzkumy statistického úřadu nebo na indexy nákupních manažerů.

Je pravděpodobné, že si průmysl udrží vůdčí roli nejen v podpoře růstu celé české ekonomiky, ale i v tvorbě nových pracovních míst. Nakonec především právě průmyslu vděčíme za klesající nezaměstnanost, rekordní počet volných pracovních míst a nárůst mezd. Ten sice zatím nijak oslnivý není, zvláště ve světle loňské devalvace, ale i tak se spolu s rostoucí zaměstnaností podílí na letošní, konečně rostoucí domácí kupní síle českých spotřebitelů.

Autor je analytikem ČSOB


Čtěte také:

CIF24

Růst průmyslu v říjnu zpomalil, tradičně ho drží výroba automobilů

Německý export znovu začal růst, předčil očekávání

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).