Menu Zavřít

Petr Horký: Čína - stárnutí, luxus a Bond

23. 1. 2013
Autor: čtk

Nejlidnatější země světa vloni překročila zajímavou hranici. Statistický úřad informoval, že v roce 2012 po několika desetiletích poprvé ubylo lidí v produktivním věku. Právě obrovská (a rostoucí) masa pracujících Číňanů má na svědomí růst Číny. Její ubývání tedy působí jako dramatický přelom. Co se bude dít teď, když bude pracujících Číňanů ubývat?

Věc má však ještě druhou stránku. Ke zlomu mělo dojít za pár let. Jak si všímá časopis Economist, došlo k němu už letos, protože čínští statistici změnili definici produktivního věku z intervalu 19–64 let na 19–59 let.

Statistický úřad posunul odchod do „důchodu“ o pět let. Proč tak učinil? Neuspíšil onen dramatický zlom o pět let proto, aby dal čínským politikům dost času na to změnit demografickou politiku, ptá se Economist. Je totiž známo, že populační explozi zastavila politika jednoho dítěte…

Naopak přibývat bude čínských turistů na nákupech. Informuje o tom deník The Wall Street Journal a dokládá to čísly KPMG: do zahraničí vyjelo loni 71 procent Číňanů oproti 51 procentům o čtyři roky dříve. Číňané jsou známí tím, že v cizině rádi nakupují hlavně luxusní zboží, které je v Číně kvůli clům drahé. Mohlo by to zajímat mimo jiné i tuzemské prodejce, protože Evropa patří mezi oblíbené destinace čínské střední třídy.

Třetí zpráva z Číny se týká premiéry bondovky Skyfall. Cenzorské nůžky z ní vystřihaly scény, ve kterých padouch pronásledovaný 007 zabíjí čínského vyhazovače, nebo zmínku o tom, že asijská bondgirl Severine byla v mládí prostitutkou v Macau.

Takové zásahy jsou v Číně běžné a potkaly například i filmy Men in Black nebo Piráty z Karibiku. Také premiéra bondovky byla prý zpožděna, aby nekonkurovala domácím titulům.


Čtěte také:

Čína se pokouší zákonem reagovat na rozpad tradiční rodiny

EBF24

Čínští důchodci, armáda spotřebitelů

Bez přesčasů nepřežijí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).