Menu Zavřít

Petr Horký: Lukrativní ratolesti

21. 8. 2013
Autor: profimedia.cz

Ve Spojených státech začíná rozsáhlé vyšetřování, které má za úkol prověřit podezřelé aktivity bankovního giganta JP Morgan Chase v Číně.

Banka prý zaměstnávala děti čínských politiků, byznysmenů a dalších vlivných lidí, aby skrze ně získala přístup k penězům jejich bohatých rodičů. V jednom případě prý banka zaměstnala syna čínského bankovního regulátora, který se později stal šéfem čínské makléřské společnost Everbright Group. Poté, co se syn předsedy dostal do JP Morgan, získala banka několik poradenských kontraktů od čínských konglomerátů. V jiném případě hongkongská pobočka banky zaměstnala dceru vysokého manažera čínských drah. Jistě, takové jednání je nemorální. Podle komentátora deníku Financial Times ale případ hlavně ukazuje, jak moc už jsou banky v Asii zoufalé z nedostatku investic. A tak není divu, že mají zájem o lidi s kontakty. Hongkong a Čína se na globálních poplatcích za investiční bankovnictví v první polovině tohoto roku podílely jen pěti procenty, píše autor s odvoláním na data agentury Thomson Reuters. Na fúzích a akvizicích banka JP Morgan za toto pololetí vydělala celosvětově 480 milionů na poplatcích. Jen 50 milionů z toho ale připadlo na Asii. Banky se tak začaly poohlížet po lukrativních ratolestech.

Severokorejské lanovky

Ale abychom jen neobhajovali nemorální jednání – je tu jedna pozitivní zpráva ze Severní Koreje. Tamní diktátor Kim Čong Un, který v televizi pravidelně dává na odiv svůj přepych, zatímco národ žije na pokraji hladu nebo v koncentračních táborech, má problémy dostavět lyžařské středisko zvané Masik. Švýcarsko zablokovalo smlouvu na dodávku lanovek, které měly v lyžařském středisku vozit lidi na kopec. „Je nepravděpodobné, že rezort bude využíván většinou veřejnosti.“ Jedná se o „prestižní projekt sloužící propagandě režimu“, uvedla švýcarská vláda ve vysvětlení. Korejský diktátor se prý učil lyžovat právě ve Švýcarsku. Zpráva však zřejmě nepotěší firmu Bartholet Maschinenbau, která měla infrastrukturu za více než sedm milionů dolarů dodat. Projekt už dříve z politických důvodů odřekli také rakouští a francouzští výrobci.


Čtěte také:

CIF24

Severní Korea lanovky nedostane, Švýcarsko obchod zrušilo

JPMorgan prodává svou někdejší centrálu v New Yorku. Za miliardu dolarů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).