Menu Zavřít

Pieta na Národní třídě byla vyhrocená. Kytice od Zemana, Babiše a Okamury skončily v koši

17. 11. 2018
Autor: čtk

Vzpomínkové akce připomínající listopadové události roku 1989 dnes u památníku na pražské Národní třídě provázela napjatá atmosféra a několik incidentů. Kytice, kterou tam po půlnoci položil premiér Andrej Babiš a šéf SPD Tomio Okamura, hodili lidé do odpadkového koše. Tamtéž skončily i květiny, které na Národní poslal prezident Miloš Zeman, sám se žádných akcí na státní svátek neúčastní.

Kytice od Zemana, Babiše či Okamury lidé ráno sebrali a vyhodili do odpadkového koše. Policisté oznámili, že prověřují narušení piety, u majitelů vyhozených kytic budou zjišťovat, zda budou chtít uplatnit škodu. Nikoho nezadrželi ani neomezili na osobní svobodě, kytice vyndali z koše a odvezli na služebnu.

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček označil demonstranty za fašistickou lůzu, kterou podporuje TOP 09. Proti jeho výroku se ohradil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na twitteru napsal, že s házením květin do koše nesouhlasí. Ovčáčkovi doporučil, aby zanechal primitivních výroků.

Část opozičních politiků chápe vyhození květin od premiéra či prezidenta, považují to za důkaz nespokojenosti lidí. Další ale postup demonstrantů kritizovali. Poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) vyhození květin označila za primitivní, lidovecký poslanec Marian Jurečka za zhovadilost. Opoziční politici se ale shodli na tom, že za vyhrocenou atmosféru je výrazně odpovědný i prezident a předseda vlády. Kritizovali také Babiše, že neměl odvahu jít položit kytici ve dne.


Čtěte komentář: Návrh dalších vyznamenání za boj proti ekonomickým z*rdům

Brífink Jana Novotného


Na Národní třídě se dnes vystřídali politici ANO, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN. Na předsedu ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka desítky lidí hlasitě pískaly a i květiny, které Hamáček k památníku položil, se chystali lidé vyhodit do koše, ale nakonec na pietním místě zůstaly. Organizátoři shromáždění vyzvali přítomné, aby květiny nevyhazovali a ponechali akci klidný průběh.

Na Národní třídu přišel zapálit svíčku například ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), i při jeho příchodu lidé pískali a skandovali. Lidé děkovali i bývalému předsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD). „Jsem rád, že se lidé snaží držet ideály listopadu 1989, ale jsem nešťastný z toho, jak je dnešní společnost rozdělená,“ řekl Štěch.

Podle STAN je 17. listopad den, který umožnil společnosti se svobodně vyvíjet a doufají, že to nebude v budoucnu nijak popíráno. Pro TOP 09 znamená 17. listopad návrat svobody, demokracie a právního státu. Babiš a Zeman podle TOP 09 tyto hodnoty pošlapávají. Podle šéfa ODS Fialy si lidé nepřipomínají jen události roku 1989, vyjadřují se i k současnosti. Rozumí těm, kteří vyhodili kytice některých politiků.

Babiš v posledních dnech čelil výzvám opozice k demisi kvůli informacím z rozhovoru svého syna, který novinářům Seznamu Zprávy řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Premiér jeho slova přičítá schizofrenii, kterou podle něj jeho syn trpí. Opakovaně hovořil o tom, že aktuální kauza je od novinářů hyenismus a připravenou kampaní proti němu, která byla záměrně načasovaná na období před 17. listopadem.

Lidé si dnes také připomněli události roku 1939 spojené s uzavřením vysokým škol a smrtí studenta Jana Opletala na tradičním pietním aktu u Hlávkovy koleje. Výročí událostí z roku 1939 o 50 let později stálo na začátku sametové revoluce. Setkání se zúčastnili politici, studenti, pamětníci, zástupci vysokých škol, akademické sféry i církví. Zazněly především apely na to, aby lidé nezapomínali na oběť studentů i na to, aby se jediný mezinárodní svátek s českými kořeny vrátil do českých kalendářů.

Akce připomínající listopad 1939 a 1989 se dnes konají i na dalších místech republiky.

Skandály opředený premiér paradoxně představuje jednou z mála demokratických pojistek v současnosti. Čtěte komentář:

ebf - tip - debata

Andrej Babiš, pojistka západní demokracie

 Jan Brož

Čtěte více o aktuální kauze:

Zeman jednal s Hamáčkem a Faltýnkem. Kauzu Babišova syna prý považuje za mediální záležitost

Poslanci ANO stojí za Babišem. Vládu podpoří při hlasování o nedůvěře

Babiš by měl skončit, myslí si většina Čechů. Premiér přichází i o své voliče

Babiš kauzu údajného únosu syna ustojí, myslí si bookmakeři. Věří tomu i sázkaři

Nemocné děti mocného otce

Premiér potvrdil, že jeho syn byl na Krymu, nešlo prý ale o únos. Babiš mladší trpí schizofrenií

Senát vyzval Babiše k rezignaci, usnesení podpořili i sociální demokraté

Protopopov: Babiše mladšího jsem odvezl kvůli tlaku médií, nebyl to únos

Pokud padne vláda, pověřím sestavením nové znovu Babiše, oznámil Zeman

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).