Menu Zavřít

Pijme hvězdy

29. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Raymond Boulard Les Rachais 2002

Šampaňské víno, kterým mnozí z nás nedávno přivítali rok 2009, je považováno za nejlepší a nejcennější ze všech šumivých vín. V současné době prožívá neobyčejný a historicky ojedinělý boom. Těžko říct, co dnes při celosvětovém technologickém pokroku a prolínání kapitálu opravdu jednotlivá světová šumivá vína odlišuje, ale jedno je jisté. Pouze vína pocházející z francouzské oblasti Champagne jsou pro nás navždy spojena s poezií dob dávno minulých, kdy benediktinský mnich Dom Perignon nostalgicky poznamenal: „Piji hvězdy“.

Region
Je všeobecně známo, že označení šampaňské víno mohou mít jen produkty vyrobené z hroznů pěstovaných v nejsevernější části Francie, ze kterých se ročně vyprodukuje okolo 260 milionů lahví tohoto jedinečného nápoje. Jak se v odborných publikacích uvádí, pěstováním vína se v oblasti Champagne zabývá téměř 15 tisíc společností, z nichž mnohé jsou členy některého ze 44 družstev. Existuje však pouze 265 zapsaných obchodních společností, které zpracovávají hrozny z vlastních vinic. Ostatní producenti lahvových šampaňských vín pro svoji výrobu hrozny nebo mošt nakupují. V důsledku celosvětové integrace jsou dnes nejznámější světové značky v držení několika málo korporací, mezi nimiž k nejvýznamnějším patří holding LVMH. I v České republice je distributorem populárních značek, jako například Moët et Chandon, Veuve Cliquot, Pommery, Ruinart, a má téměř třetinový podíl ze všech prodaných lahví šampaňského.
V letošním prosincovém čísle časopisu La Revue du vin de France bylo posouzeno a ohodnoceno 123 šampaňských vín se závěry, které mohou být pro nás velmi zajímavé jako určité vodítko při jejich nákupu. Například výše uvedené značky, které jsou obyčejně předmětem masivních reklamních kampaní, jako Moët et Chandon Brut Impérial nebo Pommery Brut Royal, zaujímají v hodnocení úplně poslední příčky a o moc lepší pozici nemá ani Veuve Cliquot Carte Jaune, které je v Česku také často považováno za měřítko vytříbeného vkusu. Do čela pomyslného pelotonu se dle předpokladu vyšvihla zejména ročníková vína jako Krug Clos du Mesnil 1996 nebo Bollinger Vieilles Vignes Francaises 1999, které s ohledem na cenu blížící se tisíci eur za lahev pravděpodobně naše silvestrovské tabule často zdobit nebudou. Vedle těchto ikon jsou tu také šampaňská vína za necelých čtyřicet eur od Raymonda Boularda Les Rachais 2002 nebo o něco dražší Veuve Fourny&Fils Cuvée du Clos Faubourg Notre Dame 1999. Přestože ve výčtu chybí zahraniční konkurence, je publikovaný přehled ilustrativní ukázkou kvality nabídky nejvýznamnějších světových producentů a zejména cenových relací.

Producent
Rodinné vinařství Raymonda Boularda, z něhož pochází oceněné víno, se nachází v samém středu regionu Champagne. Od roku 1792 na svých Grand Cru vinicích pěstuje všechny klasické odrůdy Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Integrovaná produkce je v celém podniku důsledně vedena podle zásad ekologického zemědělství a na některých vinohradech je také uplatňována biodynamika. Ve vinařství se tradičně uplatňuje praxe ručního sběru hroznů a jejich probírka, vinifikace moštu v malých nerezových tancích a zrání vína v dubových sudech typu barrique, jejichž převážnou část tvoří použité sudy z Bordeaux a Bourgogne. Všechny tyto faktory mají na výslednou kvalitu vín patrný vliv a výrazně je odlišují od běžné, v oblasti převažující produkce. Nabídku vinařství Raymond Boulard tvoří široká paleta vysoce kvalitních klasických cuvée brut na bázi červených odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay, okouzlující blanc de blancs pouze z bílých hroznů Chardonnay a veselé rosé z odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier. Tato šampaňská vína každoročně získávají bezpočetnou řadu ocenění, a jsou tak důkazem vítězství přírody a jedinečné výrobní tradice nad průmyslovou velkovýrobou.

Náš tip
Raymond Boulard Les Rachais 2002 je šumivé víno vytvořené pouze z hroznů odrůdy Chardonnay pocházejících z malé vinice, na níž jsou důsledně uplatňovány biodynamické postupy. Víno na první pohled zaujme svojí nádherně světle žlutou barvou s nazelenalými odlesky a elegantním živým jemným perlením. Toto noblesní šampaňské je velmi komplexní s plnou, velmi bohatou chutí i dlouhou dochutí, ve které se prolínají náznaky limetky a svěží květinové tóny. Rozhodně jde o víno plně reprezentující jedinečnost terroiru, stejně jako pečlivost a mnohaletou zkušenost vinaře. Přestože jsou dnes kvalitní šampaňská vína přímo u producentů beznadějně dlouhodobě vyprodána, jsou tato famózní vína Raymonda Boularda dostupná i na našem trhu prostřednictvím společnosti k4wines (www.k4w.cz), která toto rodinné vinařství na českém trhu reprezentuje.

WT100

HODNOCENÍ
Vzhled vína (max. 15) 15 bodů
Vůně vína (max. 30) 28 bodů
Chuť vína (max. 44) 42 bodů
Celkový dojem (max. 11) 11 bodů
Celkem (max. 100) 96 bodů

  • Našli jste v článku chybu?