Menu Zavřít

PILULKY ZHOŘKLY

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Dlouhodobý výhled u biotechnologií zůstává pozitivní

O fondech, které investují do biotechnologických akcií, jsme informovali koncem února (EURO 9/2000). I přes dlouhodobě pozitivní výhled jsme varovali před příliš prudkým růstem akcií. V březnu to přišlo. Fondy DWS Biotech-Aktien Typ O klesly ze svých maxim během tří týdnů o 43 procent, DG Lux Laguna BioTech o 32 procent, Orbitex Health & Biotech o 67 procent.

ebf - tip - debata

Stále jsou však od začátku roku v černých číslech, a to velmi slušných. Většina portfolií fondů je investována v USA, například DIT Biotechnologie má v amerických akciích 75 procent portfolia. Důvodem je fakt, že americký trh je ve srovnání s ostatními nejvyzrálejší. Mezi favority manažerky DIT Biotechnologie Nicole Körtgeové patří společnosti jako Amgen, Immunex nebo Biogen. Mezi firmami, které se zabývají lidskými geny, vidí jako nejzajímavější Human Genome Sciences a Millenium Pharmaceuticals.

Podle manažerů skupiny INVESCO však není poklesu ještě konec a v následujících měsících by se akcie těchto firem měly vyvíjet hůře než akcie ostatních růstových oborů. Příčina tohoto názoru spočívá v tom, že akcie firem podnikajících v biotechnologiích rostly hlavně na vlně optimismu a naděje z budoucích zisků mnohem více než ostatní. To je činí více náchylnými k „přestřelení a následné tvrdé korekci. Úspěch z rozluštění lidského genu a všeobecná euforie na trzích vyhnaly akcie nahoru. Následný postoj amerického prezidenta Clintona a britského premiéra Blaira k tomu, že informace o lidském genu by neměla být součástí obchodního tajemství, odstartoval propad, který bude podle INVESCO ještě pokračovat. Dlouhodobý výhled je však pozitivní.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).