Ten pocit by měl zažít každý vyznavač minipivovarské kultury. Stačí otevřít velké dřevěné dveře historického chmelového skladu v Žatci a člověk vstupuje do dokonalého světa. Na pravé straně moderní ležácký sklep s masivními trámy a přímo před očima nerezová varna a dřevěné schody vedoucí do prvního patra, kde by se měl brzo rozjet pivovarský výčep. Toto je Pioneer Beer – Řemeslný pivovar Žatec, království sládka Michala Havrdy a jeho partner ky Miriam Jóbové. „Sledoval jsem, jak ten počet minipivovarů stoupá, a řekl jsem si, že pokud do toho nepůjdu hned, bude už pozdě,“ přibližuje Havrda, jak se po dvanácti letech strávených v krušovické pivní velkovýrobně rozhodl odejít. „Člověk měl chuť dělat něco kreativního,“ dává další důvod, proč se rozloučil s globální korporací Heineken. „Lidé jsou rádi, že experimentujeme, tady se ejly moc nevaří,“ popisuje Havrda. Zároveň ale odmítá plavat v proudu: „Nechceme být za každou cenu trendy, nebudu třeba nikdy vařit kyseláče nebo milkshake s laktózou.“ Testování kvality zdejších piv jsme zahájili u speciálu UFO 14, kterou sládek označil jako Intergalactic IPA s šesti procenty alkoholu. Svrchně kvašený speciál se zrodil z chmelů Galaxy, Citra a Kazbek. Ve vůni se prolínají broskve s ananasem, ovocitost – exotická – zůstává i v lehké a svěží chuti, která není extrémně hořká a nabízí mírnou citrusovost.
UFO 14 je bezvadná IPA, jež přináší výborné osvěžení a ještě lepší pitelnost.
Ochutnali jsme i Hello Yellow 2, což je Session India Pale Lager. Ležák s pěti procenty alkoholu obsahuje chmely odrůd Kazbek, Mozaic a Citra, ve vůni se mírná citrusovost schovává za bohatou sladovostí. Pivo má dobře citelný říz, nabízí jasnou hořkost a přehledně čistou chuť. Tato kombinace spodního kvašení s chmely pro svrchní kvašení dokázala potlačit extrémy obou variant a přináší zpestření do nastávajícího jara.
Pioneer Beer – Řemeslný pivovar Žatec náměstí Prokopa Velkého 303, Žatec Sládek: Michal Havrda