Menu Zavřít

PÍSEK V LOŽISKU

6. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Investiční pobídky

Česká republika by patrně nyní naléhavě potřebovala přímou investici do výroby kuličkových ložisek. Při realizaci slibného systému pobídek pro velké investory, přijatého v průběhu loňského roku, to totiž prozatím dost skřípe.

Ačkoliv zvýhodňování zahraničních investorů bylo ad hoc uplatňováno i dříve, ucelenější systém investičních pobídek byl u nás - ve dvou krocích - vypracován až loni. Několik let po Polsku a Maďarsku, což představuje ztrátu investic ve výši několika miliard dolarů. Ještě Tošovského vláda v dubnu minulého roku zavedla usnesením číslo 298/1998 daňové úlevy pro velké investory, zrychlení odpisů, osvobození od cla při dovozu vyspělé technologie, možnost státních záruk u preferenčních půjček, granty na vytvoření nových pracovních míst a výsta vbu sítí ve vybraných lokalitách. V prosinci pak už Zemanův kabinet v usnesení číslo 844/1998 systém dál rozšířil - především ho snížením limitu pro poskytnutí pobídky z pětadvaceti na deset milionů dolarů zpřístupnil i domácím invest orům. Možnost pětiletých daňových prázdnin se současně rozšířila i pro již existující výrobu. Zvýšila se také částka poskytovaná na zřízení nového pracovního místa z osmdesáti na sto tisíc korun, byly zavedeny investiční pobídky i na rozši řování výroby, pro výzkum a vývoj a při zavádění systémů šetrných k životnímu prostředí, státní podpora výstavby průmyslových zón a všeobecné kritérium alespoň čtyřicetiprocentního podílu investic do strojního zařízení.

Tento krok nové vlády se jako jeden z mála dočkal jednoznačné podpory doma i v zahraničí. Zkušený praktik v přetahované o investory, generální ředitel vládní agentury pro podporu zahraničních investic CzechInvest Jan Amos Havelka vša k ve všeobecně vysoce pozitivně laděné atmosféře reagoval střízlivě: „Je dobré, že kabinet udělal tento krok, podstatné však bude, jak rychle a razantně se projeví v praxi.

To byla případná připomínka. Za více než rok uplynulý od přijetí prvního usnesení dostalo vládní souhlas s udělením incentiv šest projektů na investice v celkové výši přes 290 milionů dolarů - více než deset miliard korun - které v konečn é fázi počítají s vytvořením 1150 nových pracovních míst. Sedmou podpořenou investicí je motorárna ve Škodě Auto Mladá Boleslav, která má ovšem specifický režim předpokládající souhlas orgánů Evropské unie. Do dnešního dne však nebylo podepsáno jediné memorandum - prohlášení o společném záměru konkretizující preference, na jehož přípravě na české straně participují ministerstva průmyslu a obchodu, financí a práce a sociálních věcí.

Ministerstvo průmyslu ve svém stanovisku pro náš týdeník argumentuje „snahou o rychlé uplatnění přijatého usnesení , komplikovanou „negociačním procesem, kdy se investor snaží dosáhnout co nejvýhodnějších podmínek za co nejmenších rizik . To je ovšem jenom půlka pravdy, protože pilotní projekty, jak jsou nazývány investice, u nichž vláda schválila zvýhodnění, se již stejně realizují a některé z nich CzechInvest dojednal ještě před přijetím systému pobídek. Showa Aluminium už v únoru začala v Kladně vyrábět chladiče pro auto mobilovou klimatizaci, továrny firem Toray a AEG v Prostějově, respektive Jičíně jsou před spuštěním.

Snaha o rychlé uplatnění vládního usnesení se zjevně minula účinkem, což vyvolalo nervozitu nejen mezi zahraničními investory, ale i u nás doma. O příčinách současné situace nechce nikdo z účastníků adresně mluvit, nicméně teprve int enzivní kuloárová jednání z poslední doby, iniciovaná zřejmě Czech- Investem jako prostředníkem mezi investory a českou státní správou, posunula celý proces alespoň do té fáze, kdy navržené dokumenty posuzují vrcholné orgány zainteresovaných firem.

WT100

Hypotézu, že písek v ložiskách by mohl pocházet z ministerstva financí, jehož úředníci jsou v průsečíku protisměrných tlaků - naplnění chatrného státního rozpočtu versus poskytnutí daňových úlev - by mohla potvrzovat skutečnost, že v ministerském návrhu novely zákona o dani z příjmu se objevily pasáže zužující původní záměry pobídek zkrácením lhůty k proinvestování částky z pěti na dva roky od zapsání firmy do obchodního rejstříku a ustanovení, že na incentivy by neměla nárok investice na úvěr nebo na leasing, což znevýhodňuje špatně kapitálově vybavené tuzemské firmy. Vedoucí oddělení přímých daní Vlastimil Bachor to vysvětluje tím, že splácení úvěru z výnosů inv estice odporuje smyslu pobídkového systému - přilákat silné zahraniční investory - a vytváří nerovnoměrné prostředí na trhu.

V každém případě je zjevné, že systém investičních pobídek potřebuje jednoznačné legislativní zakotvení, nezávislé na subjektivním pohledu jednotlivých úředníků. Tím by měl být zákon o investičních pobídkách. Jeho paragrafované znění by vláda podle informace ministerstva průmyslu a obchodu měla projednat koncem června. To ovšem znamená, že je prakticky vyloučeno, aby začal platit od počátku příštího roku.

  • Našli jste v článku chybu?