Děsí vás představa sládka, kterak při vaření sype do kádí pytle čokoládových ozdob, které mu zbyly na stromečku? Musíme vás uklidnit, možná i zklamat. „Otázku, kolik a jaké čokolády používáme, slýchám často,“ usmívá se Derek Prentice, vrchní sládek londýnského pivovaru Young‘s, kde se vaří snad nejzdařilejší zástupce „čokostoutů“ Double Chocolate Stout. „Jenže my na celou várku používáme jedinou tabulku čokolády.“ A druh? „Hlavně ne oříškovou, jinak záleží jen na tom, jaká je první po ruce v obchodě naproti pivovaru.“
Přední kanadský pivní novinář a publicista Stephen Beaumont má v pivech s čokoládovou příchutí jasno: „V této různorodé skupině najdeme bohužel dramaticky rozdílné kvality chutí. Na jedné straně čokoládový Florisgaarden z belgického pivovaru Huyghe nebo Dixie White Moose z Louisiany sice nabízejí čokoládový chuťový vjem, jako piva to ovšem prohrávají na plné čáře. To Chocolate Stout z Oregonského pivovaru Rogue či londýnský Double Chocolate Stout jsou krásně vybalancovaná piva.“ O svém oblíbeném čokostoutu z pivovaru Rogue napsal pro časopis Food and Wine: „Tady v Kanadě musíme čelit jak útoku zahraničních piv ze všech koutů světa, tak mnohdy šokujícím nápadům - například podávat k pivu čokoládu. Naši jižní sousedé šli ovšem ještě dál a čokoládu používají jako surovinu už při vaření piva. V případě Rogue Chocolate Stoutu vás čeká robustní nasládlý stout, který měkce až hedvábně pohladí.“
I když čokoládový stout není oficiální pivní kategorií - na rozdíl od například ovesných, mléčných, suchých či ústřičných stoutů - lze po světě nalézt několik více či méně zdařilých příkladů, které stojí za zmínku.
Black Chocolate Stout
Vůně splňuje parametry stoutu, v chuti je krásně překryt vysoký obsah alkoholu (8,5 %) karamelově sladkou příchutí, která odpovídá typu piva i stupňovitosti. Pivo doznívá jemnou čokoládovou příchutí.
Hodnocení: 2.
Čokoládový stout z Brooklyn Brewery, uvařený podle receptury hlavního sládka Garretta Olivera, patří díky obsahu alkoholu do kategorie imperial stoutů a vaří se pouze během zimních měsíců. Garrett se inspiroval u ruského carského dvora 19. století, kde se podobná piva vařila. K výrobě se používá několik sladů: anglický, pšeničný, černý a pražený ječmen, z chmelů se používají odrůdy East Kent, Goldings, Cascade a Willamette. Podle pivního guru Michaela Jacksona připomíná chuť tohoto piva sladové mléko s panákem bourbonu a dokáže pěkně zahřát. Co by mohlo českého pivaře odradit, je vskutku „carská“ cena: přibližně šest dolarů za třetinku.
Rogue Chocolate Stout
Vůně a chuť odpovídají spíše typu ale. Čokoláda je patrná ve vůni i chuti, kde je však podporována vysokou kyselostí.
Hodnocení: 5,5.
Pivovar Rogue patří mezi průkopníky amerického pivního probuzení přelomu 80. a 90. let 20. století. Jeho portfolio čítá přes dvacet piv nejroztodivnějších kategorií. Na etiketách, které jsou na lahvích jakoby „namalovány“, zobrazuje pivovar své zaměstnance: z Chocolate Stoutu se usmívá ředitelka prodeje pro východní pobřeží Sebbie Buhlerová. Z etikety se dozvíte stupňovitost, počet jednotek hořkosti či prokvašení piva, na internetových stránkách www.rogue.com i všech deset ingrediencí, z nichž pivovar tento stout vaří. Stejně vyčerpávající informace se zájemce dozví i o všech ostatních pivech tamní produkce.
Chocolate Meantime Beer
Ve vůni je zcela potlačena pivní složka, dominuje vanilková čokoláda. Chuť je nevyvážená - chuť piva neharmonizuje s čokoládou, vzájemně se překrývají.
Hodnocení: 5.
Double Chocolate Stout
Jako stout velice povedené pivo. V chuti je bohužel patrná absence čokoládové složky.
Hodnocení: jako stout 2, jako čokoládový stout 5.
(Čokoládové stouty hodnotila odborná komise internetového serveru www.svetpiva.cz. Škála hodnocení: 1 = bez chyby, 9 = nepoživatelné.)