Kunratický Muflon se vaří od loňského ledna, ale slyšet je o něm už i daleko za metropolí
Nápad sedmi investorů postavit na okraji Prahy minipivovar nebyl nijak průkopnický. Pivo se v Kunraticích vyrábělo už kdysi dávno, v dnešní tvrzi ale poslední várku udělali v roce 1901. Po 115 letech se začalo vařit znovu. Ovšem zhruba ve zhruba 150 metrů vzdálené lokalitě na Betáni.
V lednu 2016 se tady rozběhl Pivovar Kunratice s muflonem ve znaku.
„Loni jsme uvařili 1500 hektolitrů, letos plánujeme čtyři tisíce hektolitrů,“ vypočítává Jindřich Chejn, zdejší emeritní sládek. Protože je ale celková kapacita varny deset tisíc hektolitrů, vaří tu i pro spřátelené podniky či restaurace.
Naprostá většina piva Muflon odtud v originálních zelených a červených sudech míří do hospod, jen v Praze na kunratické pivo narazíte v 80 restauracích.
Vlastní šalandu zatím pivovar nemá, což by se ale mělo během několika let změnit. „Výhledově tady chceme otevřít dvoupatrovou hospodu,“reaguje Chejn.
Vznikne přímo na Betáni. A díky poloze poblíž zámeckého parku by se mohla stát cílem víkendových výletů.
Hlavním produktem je světlý jedenáctistupňový ležák. Kromě něj stálou nabídku tvoří i polotmavá dvanáctka či svrchně kvašený Red Ale. „Základní sortiment doplňujeme o speciály, teď to bude zelené kopřivové pivo,“ popisuje Chejn během naší předvelikonoční návštěvy.
Velmi dobrý speciál
Nejdřív jsme ochutnali spodně kvašený Muflon světlý ležák 11° ( jeden litr v PET láhvi za 82 korun). Pivo se 4,5 procenta alkoholu je velmi voňavé, cítit je po sladu. V chuti převažuje tradiční hořkost, která se postupně rozlévá, není ovšem nijak razantní. Pocit z velmi dobře pitelné jedenáctky završuje její příjemná svěžest.
Ujít jsme si nenechali ani speciál Muflon Red Ale 13° (jeden litr v PET láhvi za 89 korun). Svrchně kvašené pivo prozrazuje citrusová vůně, po prvním napití je v ústech nejznatelnější kávový odér, který však na rozdíl od klasických spodně kvašených ležáků doprovází hořký nádech. Red Ale je ideální volbou pro všechny, kdo si mylně myslí, že poznávacím znamením svrchně kvašených speciálů je přehnaná hořkost, po níž se zkřiví pusa.
Pivovar Kunratice
Vídeňská 405, Praha SLÁDEK: Patrik Godovský, Jindřich Chejn NABÍDKA: spodně i svrchně kvašená piva CO DOPORUČUJEME: chutný speciál Red Ale OTEVŘENO: ve všední dny po předchozí domluvě
od 14.00 do 16.00 hodin
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz