Brzy jsem se se sládkem a ostatními pracovníky institutu spřátelil. Často se vzájemně navštěvujeme a při setkáních kromě jiného konzultujeme různé pracovní problémy, novinky a nápady. Pivovarství a chmelařství jsou zkrátka obory, kde se skoro všichni znají a vzájemně podporují.
Během své mnohaleté praxe v pivovarnictví jsem měl možnost seznámit se poměrně podrobně s náplní práce chmelařů. Zahrnuje nejen samotné pěstování a sklizeň chmele, ale také boj se škůdci nebo nepřízní počasí. Samostatnou kapitolou jsou analýzy chmelů po každé sklizni, porovnávání jednotlivých partií a srovnávání úrody u nás i v zahraničí. Též šlechtění nových klonů a odrůd je velice zdlouhavá práce. Její součástí je mimo jiné složité ověřování vlastností chmelů trvající u každé odrůdy více než deset let.
Nedávno jsem přijal pozvání uvařit si várku piva v úplně novém pivovaru, který si Chmelařský institut pořídil. Vařila se série pokusných várek, která měla ověřit vliv vylepšené technologie zpracování a skladování hlávkového chmele na zachování jeho ceněného aroma. Ten den jsme vařili z odrůd Bohemia a Harmonie.
Byla to samozřejmě opět příjemná příležitost probrat s kolegy všechny novinky z oboru a vyhodnotit loňskou úrodu.
Tak trochu jako vinaři ve sklípku. Jako už mnohokrát jsem se přesvědčil, že chmelaři z institutu přistupují ke své práci zodpovědně, pečlivě a profesionálně. Opět jsem se utvrdil v dojmu, na rozdíl od některých škarohlídů, že české chmelařství je v dobrých rukách a směřuje tím správným směrem. Máme být na co pyšní! •
O autorovi| Aleš Dvořák, obchodní sládek Budějovického Budvaru