Menu Zavřít

Pivo zpod orloje

1. 4. 2019
Autor: Euro.cz

Muzejní pivovar už není jen turistickou atrakcí Do české chmelařské Mekky zbývaly poslední kilometry a stále intenzivněji jsme vzpomínali na naši minulou návštěvu Chrámu chmele a piva v Žatci, od níž uplynulo několik let. Tehdy působil zdejší minipivovar spíš jen jako takový přívěsek muzea, který neměl ambici se jakkoliv zapsat do pijákovy paměti. Ale i nám se donesly zvěsti, že od loňského jara je všechno jinak.

Zásadní restart tehdy nastal s příchodem zkušeného sládka Petra Wiesingra. Celých třicet let předtím vařil ve „velkém“ žateckém pivovaru. „Byla to příjemná změna, kterou jsem potřeboval“ popisuje Wiesinger. To říká i dnes, když už si stihl ověřit, že práce v minipivovaru je manuálně mnohem náročnější než v průmyslovém podniku. Ale hlavně je to prý zpestření.

U Orloje to možná platí dvojnásob.

Technologie pochází z roku 2009 a řadí se do prvních desítek minipivovarů v Česku. Navíc se ukazuje, že kapacitu 500litrové varny i sklepa by bylo třeba brzy rozšířit. „V létě je to mazec“ ví Wiesinger. „Za rok tu udělám celkově 550 hektolitrů, ale to už jsem na hraně“ počítá. Nic jednoduchého prý není ani ve sklepě původně stavěném jen pro spodně kvašená piva nechat ležet ejly, které nesnášejí tak nízké teploty jako ležáky v sousedních nerezových tancích.

Experiment z novošlechtěnců

Zatímco k obědu jsme vyzkoušeli zdejší říznou světlou jedenáctku, detailnější pozornost jsme věnovali jiným pivům. Tím prvním bylo Chrámové tmavé. Ležák se 4,5 procenta alkoholu vzniká ze čtyř druhů sladu, což se projevuje v plnosti i pražené vůni. V chuti není cítit sladkost, naopak rezonuje mírná kávovitost a letmá hořkost. Chrámové tmavé má vynikající pitelnost a rozhodně zaujme všechny, kdo tmavá piva obvykle nepijí a bydlí třeba i na druhém konci republiky.

Degustaci neunikl ani zdejší speciál ExperimentAle 14°. V rámci této škatulky Petr Wiesinger zkouší několikrát do roka uvařit svrchně kvašené pivo jen za použití českých chmelových novošlechtěnců. K pivu je tak třeba přistupovat jako k experimentu. Březnová várka má citrusovoborovou vůni, hořkost není nijak výrazná a rozbaluje se pomalu, ExperimentAle je lehký a dobře pitelný.

Pivovar U Orloje

náměstí Prokopa Velkého 1951, Žatec

Sládek: Petr Wiesinger

Nabídka: spodně kvašená piva a speciály (i svrchně kvašené)

Prodej piva: v PET lahvích ve výčepu

Co doporučujeme: várky ExperimentAle dělané z nových českých chmelů

Otevřeno: Po-Čt 11.00-22.00, Pá, So 11.00-24.00, Ne 11.00-21.00

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?