Menu Zavřít

Pivovarská pohádka

17. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Do Kamenice nad Lipou je třeba zajet. Jinak člověk neuvěří Horké červnové ráno se pomalu láme do líného dopoledne, desítky dřevěných lavic na velkém nádvoří ještě zejí prázdnotou. Že by tady jednou mohl opět fungovat pivovar - navíc se dvěma varnami - před třemi roky působilo jako holý nesmysl. Citlivá rekonstrukce za desítky milionů korun však ze starého panského pivovaru, kde se vařilo do roku 1947 a pak se tu několik desetiletí skladovala zelenina a ovoce, udělala špičkový podnik. „Tam, kde stála původní varna, je dnes restaurace, pivovar měl kdysi i vlastní sladovnu" popisuje Přemysl Chmelař, který je v Kamenici nad Lipou vrchním sládkem. Než se tu usídlil, prošel pražským Beznoskou, děčínským Kapitánem či hořickým Jung Bergem. Jako první se v Kamenici na konci zimy 2017 rozjela menší varna o objemu 500 litrů, 26. září stejného roku začala fungovat i hlavní nerezová technologie. Obě varny dnes jedou souběžně - na menší se vaří speciály, v hlavní zase tahouni zdejšího výstavu, kterými jsou desítka, jedenáctka, dvanáctka a třináctka.

„Příští rok by produkce našeho pivovaru mohla překonat hranici deseti tisíc hektolitrů,“ počítá Chmelař s tím, že Kamenice rychle vyskočí ze škatulky minipivovarů. Jen pro srovnání - historicky nejvyšší výstav zde byl před první válkou, kdy se ročně uvařilo kolem dvanácti tisíc hektolitrů. Současný rychlý nárůst výroby umožňují především výstavní obrovské sklepy, kde je stále dost volného místa pro nové ležácké tanky. I proto připomíná procházka výrobou - od balkonu nad varnou přes boční křídlo s minipivovarem až po historií dýchající sklep - takřka pivovarskou pohádku. Zvlášť když u toho ze skleničky popíjíte nesmírně svěží letní „v8smu“. Oživení kamenického pivovaru se prostě povedlo.

Osvěžující kyseláč

Bohatý výběr místních piv je přímo v pivnici, my jsme však zkusili lahvované speciály. Tím prvním byl polotmavý Art švestka se šesti procenty alkoholu patřící do kategorie kyselých piv. Příkladnou vůni zpoceného koňského sedla - jak říkají znalci - doplňuje slabá švestkovost, jejíž dřevnatost je znát i v chuti.

Prim ovšem hraje svěží a suchá kyselost a nesladká povidlovost. Tento kyseláč má výbornou pitelnost a jde o skvělé osvěžení.

Ochutnali jsme i Stout 15, což je tmavé svrchně kvašené pivo se 6,5 procenta alkoholu. Vzniká z ječných i pšeničných sladů, které se razantně promítají v odéru. Stout je plný a sytý, což dokazuje, že při vaření se sladu sypalo opravdu hodně. Hořkost působí slabě, v chuti citelně rezonuje i praženost. Přestože je Stout poměrně silný, má dobrou pitelnost a překvapivě i dobře osvěží.

Pivovar Kamenice nad Lipou

náměstí Československé armády 2, Kamenice nad Lipou (okres Pelhřimov) Sládek: Přemysl Chmelař Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály

Prodej piva: ve skleněných a PET lahvích v pivovarském výčepu Co doporučujeme: lehkou a říznou letní Kamenickou (3,1 procenta alkoholu) Otevřeno: 10.30 až 22.00 (pondělí až čtvrtek), 11.00 až 0.00 (pátek a sobota), 11.00 až 21.00 (neděle)

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?