Oklikou se tak zpátky vrátila k původní profesi a nastoupila do fungujícího podniku. „Vyučila jsem se v Prazdroji,“ popisuje dnes Eva Straková.
Když se na konci jara 2007 černický minipivovar Purkmistr rozjel, byl teprve druhou malou výrobnou v Plzni. Původně měl fungovat jinde. V Domažlicích, kam značka Purkmistr historicky patří. Alespoň tak si to majitelé plánovali už od roku 2004.
Jenže když byla budova původního domažlického pivovaru zbořena, začali hledat nové místo. A našli jej na kraji Plzně.
Jako první tu začal sládkovat věhlasný Josef Krýsl, který upravil původní receptury domažlických piv. K tomu se ve svých počátcích minipivovar hodně zaměřoval i na ochucená piva. Zatímco při startu se roční výstav pohyboval kolem jednoho tisíce hektolitrů, dnes je to 1650 a výhledově se počítá až s 1900 hektolitry. Nejvíce piva se čepuje přímo v restauraci nad pivovarem, kde je trvale k ochutnání deset druhů.
Když už jsme vyjeli do Plzně, byli bychom blázni, pokud bychom se nezačali seznamovat s umem Evy Strakové u jejího spodně kvašeného světlého ležáku Purkmistr. Pivo má 4,8 procenta alkoholu, vůni mu dává bohatá dávka moravského sladu. Dvanáctka není nijak hořká – hořkost narůstá až se zpožděním, v plné chuti je cítit mírnou chmelovost.
Purkmistra zdobí velmi dobrá pitelnost.
Do sklenice se dostal i světlý speciál India Pale Ale (IPA) s 6,2 procenta alkoholu. Pivo zaujme silnou citrusovou vůní, po níž piják automaticky čeká extrémní hořkost, ovšem v Černicích speciál dělají trochu jinak. I v chuti jsou prioritní citrusy, jejich příkrost rozmělňuje slad, čímž získal speciál vynikající pitelnost.
Purkmistr – Pivovarský dvůr Plzeň Selská náves 21/2, Plzeň-Černice Sládková: Eva Straková