Menu Zavřít

Platit, prosím

24. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Internet

PRAHA (hat) - Provozovatelé internetových stránek mají další možnost, jak zpoplatnit své služby. Prostřednictvím SMS bylo donedávna možné zaplatit pouze melodie, hry a podobné záležitosti, které si uživatel stahoval do svého mobilního telefonu, hlasovat v anketách a účastnit se soutěží. Toto omezení však všichni mobilní operátoři postupně opouštěli. První byl v případě SMS placení T-Mobile, který službu zprovoznil již v březnu loňského roku, letos v lednu ji zavedl Oskar a v květnu umožnil využívat SMS i k placení jiných služeb Eurotel.
Právě zapojení posledního operátora by mohlo nastartovat větší využívání SMS zpráv k placení. Dokud totiž nebylo možné oslovit všechny uživatele, to znamená zákazníky všech tří operátorů, nemělo smysl je zavádět.
Zatím se „mikroplatební SMS“ využívají v rámci některých služeb Seznamu (zvětšení e-mailové schránky, zadání inzerátu) nebo pro vstup na některé články na webu Hospodářských novin. Zavedení platebního systému nezajišťují mobilní operátoři, ale specializované firmy. Většinou jsou to stejné společnosti, které provozují i další SMS služby. Například pro Seznam zajišťuje platební systém ComGate, Economia využívá služeb ATS Praha.
Čísla, na která se SMS posílají, jsou pro všechny operátory stejná. Jejich součástí je kód provozovatele a cena zprávy, která nesmí přesáhnout hodnotu 79 korun. Provozovatelé nezveřejňují údaje o tom, jaký podíl z ceny zprávy si nechává operátor, jaký zprostředkující agentura a kolik peněz dostane provozovatel služby. Podíl operátorů je ovšem obecně považován za poměrně vysoký. Předpokládá se, že je to 30 až 60 procent hodnoty SMS. Operátor však nese riziko, pokud tarifní uživatel nezaplatí svůj účet.
U našich severních sousedů je placení pomocí SMS velmi oblíbené. Polský server iPlay, který nabízí ke stažení i hudbu českých interpretů, generuje s pomocí platebních SMS 70 až 80 procent svých příjmů.

WT100

Vyberte si
Další způsoby placení na internetu v České republice

  • Dialer – pouze pro vytáčené připojení k internetu. Přepojí uživatele na dražší linku, existují však problémy s podvodnými dealery.
  • Audiotex – po zavolání na speciálně zpoplatněnou linku uživatel obdrží kód pro přístup na placenou část stránek
  • Karta – v České republice zatím malá důvěra uživatelů, nevhodné pro malé platby
  • Složenka – nepohodlné, zdlouhavé, nevhodné pro malé platby
  • Bankovní převod - nevhodné pro malé platby
  • Mikroplatební systémy – málo využívané, omezeny zákonem o platebním styku

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).