Menu Zavřít

Pleť září, když se cítíme dobře uvnitř

14. 4. 2003
Autor: Euro.cz

rozhovorMráz, smog, studený vítr, nedostatek sluníčka a časté přechody z tepla do zimy působí nepříznivě nejen na naši psychiku a zdraví. Trpí také pleť! O tom, jak ji zbavit "šedého" zimního nádechu a jarní únavy, jsme si povídali s kosmetičkou Hanou Kroftovou.

rozhovor

Mráz, smog, studený vítr, nedostatek sluníčka a časté přechody z tepla do zimy působí nepříznivě nejen na naši psychiku a zdraví. Trpí také pleť! O tom, jak ji zbavit „šedého“ zimního nádechu a jarní únavy, jsme si povídali s kosmetičkou Hanou Kroftovou.

* Lékaři doporučují přivítat jaro vnitřní očistou organizmu a zvýšenou konzumací nízkotučných potravin bohatých na vitaminy. Co nám poradíte vy?

Vnější krása záleží především na vnitřní pohodě a dobrém zdraví. Proto souhlasím s lékaři, že je třeba nejdříve začít pročištěním organizmu, které zbaví tělo škodlivin, nashromážděných v průběhu zimy. Tuto proceduru však můžeme účinně podpořit mnoha způsoby - cvičením, saunováním, masážemi nebo také lymfodrenáží.

* Co je lymfodrenáž?

Je to masáž, která stimuluje krevní i lymfatický oběh a tím příznivě působí na přirozenou regeneraci kůže, ale také zvyšuje i celkovou imunitu organizmu. Lymfa odvádí z těla toxické látky, a proto je velmi důležité, aby správně fungovala. Protože však nemá svoji vlastní pumpu (jako má krevní oběh srdce) je nutné ji rozproudit - například pravidelným cvičením ráno i večer. Mnozí z nás bohužel ráno nemají čas ani na zprávy o počasí, natož na půlhodinový strečink.

* Jak takováto masáž vypadá?

Může se provádět ručně, působením jemných tlaků na pokožku. Mnohem účinnější je však masáž prováděna pomocí přístroje, který je sadou hadiček připojen ke speciálním kalhotovým návlekům. Tyto kalhoty jsou sestaveny ze dvou sad dvanácti samostatných komor, které se podle individuálního programu zákaznice nafukují a vyfukují.

* Doporučila byste na jaře také osvěžení ve formě tělového pillingu?

Nejsem zastánkyně žádného pillingu, protože může narušit kožní film nebo kůži zanítit. Spíše bych doporučila zábaly, které můžeme udělat i doma. Na pokožku stačí nanést krém, například ze skořice (pozor na alergii!), nebo lehčí tělovou emulzi a zabalit tato místa do potravinové folie. Pokud takto zabalena ještě pojedete na rotopedu, účinky se zmnohonásobí. Účinné jsou také pravidelné domácí masáže froté ručníkem nebo sprchování střídavě studenou a teplou vodou.

* V zimě se používají spíše výživnější a tučnější krémy na obličej. Měly bychom po příchodu jara přejít na něco „lehčího“?

ebf - tip - debata

S teplejším počasím se více otevírají póry a také se více potíme. Proto bychom obličej měli častěji omývat pleťovou vodou. Ovšem bylinkovou, bez alkoholu. Co se týče krémů, používat bychom měli lehčí hydratační krémy, ale opět tato volba záleží hlavně na konkrétním typu pleti. Zralejší pokožku rozjasníme vitaminovými, olejovými, zklidňujícími nebo liftingovými ampulemi, které se aplikují pod noční krém. Ale co je hlavní - nesmíme zapomínat, že naše pleť bude zářit zdravím, jen pokud se cítíme dobře uvnitř.

Tip na jarní masku: Do tvarohu (na suchou pleť použijte plnotučný) nastrouhejte čerstvou okurku (nebo jahody). Nechte působit 15 minut. Vaše pleť se krásně napne a rozjasní.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).