Menu Zavřít

PLYNOVÁ PRINCEZNA

19. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Charismatická politička chce zachránit Ukrajinu

LETOS V LEDNU ji ukrajinský prezident Leonid Kučma zbavil funkce místopředsedkyně vlády a ministryně energetiky. V únoru byla zatčena a obviněna z korupce. Když se na konci března krásná Julia Tymošenková (40) vrátila z vězení, stala se živou legendou. Alespoň pro část Ukrajinců, která v ní vidí vůdkyni, jež se nyní v čele opozice neohroženě pustila do boje se zkorumpovanou mocí, mafií a s ní spojenými politicko–podnikatelskými klany. Kdo jiný by měl konečně postavit na nohy ekonomiku Ukrajiny a ochránit její národní zájmy ve vztahu ke stále vlivnější Moskvě?

Na Ukrajině však vznikl i naprosto odlišný obraz Tymošenkové. V čele velké soukromé firmy Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU) si v letech 1995 až 1997 údajně počínala jako bezohledný oligarcha. Tento výraz se v Rusku a na Ukrajině běžně používá pro podnikatele, kteří využívají politických vazeb k vlastnímu obohacování. Ukrajinská prokuratura viní Julii Tymošenkovou, že uplácela bývalého premiéra Pavla Lazarenka. Ten nyní čeká na soudní proces ve Spojených státech. Kauza se týká podezření z praní špinavých peněz.

Další rány přišly tento měsíc z Moskvy. Tamní vojenská prokuratura obvinila Tymošenkovou, že korumpovala ruské činitele, kteří jí pak pomohli podvodně smazat dluh JESU vůči ruskému Gazpromu. Ozvala se také ruská civilní prokuratura, která oznámila, že v souvislosti s Tymošenkovou vyšetřuje podezření z pašování peněz. Ukrajinská podnikatelka údajně v roce 1995 na moskevském letišti společně se svým manželem Olexanderem ukrývala 100 tisíc dolarů.

Tymošenková za vším nachází tajnou dohodu prezidentů Leonida Kučmy a Vladimira Putina. Tvrdí, že Kučma hledá ruskou pomoc v boji proti ukrajinské opozici a na oplátku souhlasí s postupným omezováním suverenity Kyjeva. „Na rozdíl od Kučmy mně jde především o ukrajinské národní zájmy, prohlašuje politička, která stojí v čele Fóra národní spásy. Pozorovatelé odhadují, že toto uskupení by mohlo získat v parlamentních volbách v příštím roce asi patnáct procent hlasů. Ve spojení s dalšími opozičními silami však odpůrci Leonida Kučmy hodlají přesvědčit až polovinu všech voličů.

Jaká je ale Julia Tymošenková ve skutečnosti? Vzájemná diskreditace politických soupeřů na Ukrajině dosáhla takového stadia, že nestranný pozorovatel sotva může posoudit, co je pravda a co výmysl.

O řadě vlastností Tymošenkové však není pochyb: přísná, urputná, ambiciózní. Atraktivní vzhled a rozhodný projev z ní vytvářejí charismatickou osobnost. Dokázala navazovat spojenectví v byznysu i politice. Také díky svým kontaktům v ukrajinské energetice získala přezdívku „plynová princezna .

Tvrdí, že má jiné cíle než ti, kteří dnes ovládají ekonomiku a politiku v zemi. „Nejsem oligarcha, protože jsem se vzdala podnikání. Oligarchové vstupují do politiky, aby rozšířili svůj kapitál a využili k tomu mocenských struktur. Já a mně podobní bývalí podnikatelé chceme, aby ekonomika sloužila lidem, prohlašuje.

Nebere si servítky a to ji zřejmě připravuje o možné spojence. O politickém bloku kolem prezidenta Kučmy Tymošenková soudí, že naplňuje heslo „Krimi–nálníci celé Ukrajiny, spojte se . Zvláště v poslední době se zdá, že „plynová princezna postrádá jakoukoliv ochotu ke kompromisu. V tom ovšem její příznivci chybu nevidí – zbídačená a zkorumpovaná Ukrajina, jejíž prezident je v podezření z podílu na vraždě novináře, přece potřebuje radikální změnu. Lech Walesa v osmdesátých letech také šel ostře do střetu s tehdejší komunistickou mocí v Polsku.

Je Tymošenková „Lech Walesa v sukních ? K tomuto srovnání svádí ještě jeden fakt: také vůdkyně ukrajinské opozice dnes spoléhá mimo jiné na podporu nezávislých odborů. Tím ovšem jakákoliv podobnost končí. Nikdo nemůže popřít, že Tymošenková na rozdíl od Walesy sama přišla z elitních podnikatelských a politických struktur.

WT100

Řada pozorovatelů tvrdí, že na postu ministryně energetiky Tymošenková překvapila tím, jak uváděla věci do pořádku. Daně z energetického sektoru konečně začaly proudit do státní kasy. Plynová princezna tvrdí, že je se svými odborníky schopna udělat rychle pořádek v celé ekonomice. „Nevěřte těm, kteří prohlašují, že to bude trvat celá desetiletí. Po dvou až třech letech organizované práce lidé pocítí zlepšení.

Zatím však Tymošenková spíše kritizuje. Nenabízí ucelený program. Domnívá se, že čas programů teprve přijde, teď je třeba odstranit vládnoucí klany. Věří, že se podaří odvolat Kučmu prostřednictvím referenda. Novináři ji proto označili za romantičku. Této nálepce se nebrání: „Romantici slouží lidem, neschvalují cynismus, nemorálnost a neustálé hledání kompromisů s mocí. Ale Tymošenkové určitě není cizí ani realismus. Ruského prezidenta Putina sice viní z konspirace, ale mluví o něm s úctou. Určitě by s ním chtěla jednou spolupracovat. „Putin chrání ruské národní zájmy. Kučma je ochoten zradit jakékoliv ukrajinské zájmy, říká plynová princezna, která by se v Kyjevě ráda dočkala korunovace.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).