Menu Zavřít

Plzeňský pionýr

5. 8. 2019
Autor: Euro.cz

Zemřel Luděk Jaroš, jeden z prvních československých diskžokejů Stejně jako vjiných regionech si plzeňská hudební scéna žila vlastním životem a na dění v Praze, metropoli totalitního Československa, byla nezávislá. A tak se tu v 70. letech minulého století zrodila skupina lokálních diskžokejů, kteří začali pouštět hudbu v místních klubech a barech.

Jedním z nich byl Luděk Jaroš, který 25. července zemřel po těžké nemoci ve věku 69 let. „Byl to kamarád a člověk, který miloval život. Vždyť ještě před pár dny bavil návštěvníky na vyprodané diskotéce v plzeňském,Kontíku‘, tedy hotelu Continental. Vposledních letech jsem měl tu čest hrát tam společně s ním,“ zavzpomínal Marcel Špicar, Jarošův kolega a kamarád, v regionálním Deníku.

Jaroš je legendou pro několik plzeňských generací, které na jeho večírcích v 70. a 80. letech vyrostly. Diskotéky tehdy byly - a nejen v Plzni - jednou z mála možností, jak si poslechnout nové hity ze západního světa na velkém zvuku. I proto měla a navždy bude mít tato první generace československých diskžokejů, která se během normalizace zrodila v každém větším městě, výsadní postavení. Pro řadu lidi to byli pionýři, od nichž poprvé slyšeli hity, které je pak provázely celým životem.

Když se v 80. letech v Plzni zrodila nezapomenutelná věc jménem diskotéka Sport u zimního stadionu, kde protančily víkendové večery a noci stovky a stovky lidí, Luděk Jaroš byl spolu s ostatními lokálními diskžokeji u toho.

Jaroš na diskotéky nezanevřel ani po revoluci, ještě donedávna hrál pravidelně v řadě plzeňských klubů staré songy. Jen černá elpíčka vyměnil za modernější cédéčka a gramofony za digitální přehrávače. „Luděk byl jedním z mála posledních dýdžejů, kteří skutečně uměli pouštět oldies hity, a dovedl to pěkně roztočit,“ poklonil se mu další plzeňský diskžokej Petr Březina.

Kromě hudby byl velkou Jarošovou láskou fotbal, a to především v podání Viktorie Plzeň. Ostatně mnoho let strávil na stadionu ve Štruncových sadech za mikrofonem a do reproduktorů hlásil sestavy a góly.

Smrt Luďka Jaroše oznámila jeho dcera Denisa, která po něm schopnost bavit hudbou zdědila - je totiž moderátorkou v rádiu. „Vnoci skončil jeden velký životní discopříběh. Táta prohrál (nikoliv však vzdal!) svůj boj s těžkou nemocí. Prosím, připijte si na něj dobrým drinkem a zavzpomínejte na něj nějakou skvělou muzikou, která ho provázela celým jeho životem,“ napsala na Jarošův facebookový umělecký profil.

Diskotéky tehdy byly - a nejen v Plzni - jednou z mála možností, jak si poslechnout nové hity ze západního světa na velkém zvuku.

EBF24

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).