Menu Zavřít

Plzeňští to zkusí

8. 12. 2005
Autor: Euro.cz

ECM

ebf - tip - debata

PRAHA (bor) - Železobetonové monstrum, které už osm let hyzdí centrum Plzně, konečně zmizí. S přestavbou torza začala developerská společnost ECM. Slavnostní otevření čtyřhvězdičkového hotelu se 195 pokoji, který bude provozovat řetězec Marriott, naplánovala společnost na leden roku 2007. V multifunkčním komplexu Diplomat Center nabídne kromě ubytování wellness studio, obchodní plochy, kanceláře a konferenční centrum pro 350 osob. „Myslíme si, že podobné kapacity v Plzni chybí. Sál je vhodný pro akce, které firmy dosud pořádaly v Praze. Předpokládáme, že Diplomat Center budou kromě obchodníků z Plzně a okolí využívat podnikatelé z nedalekého Německa,“ uvedla Kateřina Hainzová ze skupiny ECM.
Developer investuje do projektu, který postaví společnost Skanska, zhruba 400 milionů korun. Hlavním impulzem pro rozhodnutí rozestavěný objekt koupit byl pro ECM zájem hotelové sítě. „Ukázalo se, že hotelové řetězce chtějí podnikat i mimo Prahu. Plzeň je průkopníkem a další města ji budou, doufám, následovat,“ konstatoval ředitel projektu Patrik Šimek. Sama skupina ECM, v tuzemsku specializovaná především na administrativní objekty, se ale nevrhla do krajského města bez zkušeností. První hotel začala stavět u ruzyňského letiště.
Nový plzeňský čtyřhvězdičkový hotel se světovým operátorem je jedním z prvních, který vznikne mimo Prahu a lázeňská města. Situace v regionech je zcela odlišná od vývoje v české metropoli, kde v posledních pěti letech činil nárůst ubytovacích kapacit v segmentu pětihvězdičkových hotelů sedm procent ročně a více než deset procent u čtyřhvězdičkových zařízení. Analytik společnosti KPMG Tomáš Kulman tvrdí, že důvodem je především nízká vytíženost hotelů. Obsazenost, která v Praze přesahuje 70 procent, se v regionech pohybuje mírně nad 30 procenty. Kulman však předpokládá, že developeři a provozovatelé čtyř a pětihvězdičkových zařízení začnou krajská města objevovat. „Regionální centra silně prosazují kongresovou turistiku, pro kterou nejsou tříhvězdičkové hotely dostačující,“ dodal.
“V následujících 18 až 24 měsících očekáváme příchod množství značek spadajících pod velké mezinárodní operátory, které otevřou hotely v regionálních městech. Jedná se například o Courtyard by Marriott, Park Inn by Rezidor SAS a Express by Holiday Inn. Tyto tří až čtyřhvězdičkové hotely se zaměří na byznys a korporátní klientelu a jejich velikost pravděpodobně nebude převyšovat 150 až 175 hotelových pokojů, “ podotýká Stewart Coggans, ředitel CB Richard Ellis Hotels pro střední a východní Evropu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).