Menu Zavřít

PO PĚTI LETECH

1. 10. 2001
Autor: Euro.cz

United Airlines a US Airways

MMF24

New York (NY Times, AP) – Světová jednička mezi leteckými společnostmi, United Airlines, chce koupit americkou šestku US Airways, která je zároveň desátá největší na světě, za 4,3 miliardy dolarů. Akvizicí by United Airlines ovládly letecký trh východního i západního pobřeží Spojených států s 6500 lety denně.
Transakci schválila vedení obou společností, na obzoru jsou však ještě dvě velké překážky: čeká se na souhlas akcionářů US Airways a antimonopolních úřadů. Analytici na Wall Streetu jsou proto skeptičtí a akcie zainteresovaných společností i jejich konkurentů šly dolů. Oba dopravci se chtěli spojit už před pěti lety, rozhovory však ztroskotaly na odporu vlivných akcionářů.
V případě, že se tentokrát podaří United Airlines jejich menšího rivala koupit, budou se muset vypořádat i s jeho velkými dluhy v hodnotě
7,3 miliardy dolarů, což by na nějaký čas zřejmě ochromilo jejich finanční výkazy. Bude zajímavé sledovat, jak se zachovají jejich největší američtí konkurenti, American Airlines a Delta Air Lines, kterým se nákupem vzdálí. Vyšší nabídky se však United Airlines nebojí. Nabízených šedesát dolarů za akcii je více než štědrých, jak míní analytici.
„Jestli budou fúze pokračovat tímto tempem, brzy budeme mít ve Spojených státech jen tři velké dopravce a ministerstva spravedlnosti a dopravy dostanou migrénu, uvedl Julius Maldutis, expert společnosti CIBC World Markets.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).