Menu Zavřít

PO SKANDÁLU DO SENÁTU

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Stanislav Svoboda

PRAHA/MARIÁNSKÉ LÁZNĚ – Bývalý ředitel elektrárenské společnosti ČEZ Stanislav Svoboda se pokouší nastoupit politickou dráhu. V červenci se s rodinou přestěhoval do Mariánských Lázní a nyní se za sokolovský obvod snaží jako nezávislý kandidovat na senátora. Volební kampaň postavil na pomoci nemocným a postiženým, čímž si od ostatních zájemců o senátorské křeslo vysloužil nařčení z populismu. První kolo senátorských voleb se bude konat 12. listopadu.

WT100

Jedenapadesátiletý Svoboda se počátkem srpna vrhl na soukromé podnikání a v Sokolově založil obchodní a poradenskou společnost Marla. Z funkce generálního ředitele ČEZ byl Svoboda odvolán po čtyřměsíčním angažmá pro ztrátu důvěry 26. dubna letošního roku, v červnu přišel ještě o křeslo v představenstvu. Jeho odchod provázel lehce pornografický skandál a zuřivá mediální výměna názorů s tehdejším předsedou představenstva Theodorem Dvořákem.

Absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT začal svojí profesní kariéru v elektrárnách Tušimice a Chvaletice. V roce 1984 Svoboda přestoupil do firmy Škoda Praha a o jedenáct let později se vypracoval do jejího čela. Společnost opustil v prosinci loňského roku, když přijal nabídku od ČEZ.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).