Menu Zavřít

Počet anonymních karet se v Česku ztrojnásobil. Brusel je chce zakázat

6. 3. 2016
Autor: Martin Pinkas/Euro

Vypadá úplně stejně jako klasická platební karta, avšak majitel k ní nemusí mít bankovní účet a k jejímu získání nepotřebuje ani občanský průkaz. Obliba těchto anonymních platebních karet v Česku prudce roste, stejně jako v mnoha jiných zemích. A všímají si toho i úřady.

Ministerstvo financí nyní v rámci novely zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu chystá přísnější pravidla při používání těchto platebních prostředků.

Používáte anonymní platební karty?

„V rámci Evropské unie je sice diskutováno další výrazné omezení těchto nástrojů, neboť jsou pro svoji anonymitu považovány za velmi rizikové, a navíc byly zneužity i ve spojitosti s loňskými teroristickými útoky v Paříži, Česká republika však jejich úplný zákaz v současné době odmítá,“ naznačuje Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva financí.

„Oproti těm hotovostním jsou totiž transakce anonymními kartami mnohem snadněji dohledatelné, byť je potřeba k jejich vysledování vynaložit nemalé úsilí,“ dodává.

Už žádné bankomaty

Předplacené anonymní karty jsou na českém trhu teprve od konce roku 2014 a vydavatelé se už musejí připravovat na velké změny. Oproti současnému stavu novela výslovně ukládá používat anonymní platební nástroje výhradně k nákupu zboží nebo služeb. Nově tedy nebude možné s těmito kartami vybírat hotovost z bankomatu nebo přeposílat peníze z karty na kartu. Z karty si majitel bude smět v hotovosti vybrat maximálně sto eur (v přepočtu zhruba 2700 korun), jinak bude muset ukázat občanku.

Rovněž už nepůjde vložit či poslat na anonymní kartu prostředky, aniž by se dotyčný, který peníze posílá, identifikoval. Trojici zásadních změn z pohledu anonymních karet uzavírají limity zůstatků, jež zákon povolí. V současné době může majitel dobít kartu maximálně do výše 2,5 tisíce eur (v přepočtu asi 67,5 tisíce korun) za rok. Nově bude tento limit stanoven na 250 eur měsíčně (v přepočtu asi 6750 korun).

Úplný zánik těchto karet

Zmíněnou novelu nyní posuzuje Legislativní rada vlády. Evropská unie přitom v současné době uvažuje o opatřeních, která by ve finále znamenala úplný zánik těchto karet. Problematice předplacených platebních nástrojů se věnuje Akční plán k posílení boje proti financování terorismu, který byl na začátku února zveřejněn Evropskou komisí. Brusel zvažuje například zavedení přísnějších limitů, od kterých by byla prováděna identifikace, nebo identifikaci už v okamžiku online aktivace karty, což by v podstatě znamenalo konec jakékoli anonymity.

Konečná podoba těchto plánů se pravděpodobně objeví až s novelizací čtvrté směrnice EU proti praní špinavých peněz. „Kdyby to šlo, zakázala by Unie hotovost úplně,“ poznamenal nejmenovaný právník, kterému týdeník Euro zaslal dotazy ke konzultaci. Autoři přísnějšího návrhu trvají na tom, že jde o součást plánu boje proti teroristům.

Celý článek najdete v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Brusel představil akční plán proti terorismu, cílí na finance

WT100

Francie chce omezit předplacené bankovní karty

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).