Menu Zavřít

Počet nespolehlivých plátců DPH roste. Nejhorší jsou společnosti s ručením omezeným

8. 7. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

V polovině letošního roku v Česku podnikalo 18 242 subjektů, které nespolehlivě odvádí daň z přidané hodnoty. Meziročně se jejich počet zvýšil o 28 procent. Šlo o 6965 nespolehlivých plátců DPH a 11 277 nespolehlivých osob. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode, podle které přírůstky nespolehlivých plátců DPH jsou stále vysoké, ale ve srovnání s předchozími čtyřmi čtvrtletími přibývají polovičním tempem.

„Počty firem z černé listiny nespolehlivých plátů DPH stále trhají nové a nové rekordy. Za poslední tři měsíce se počet nespolehlivých firem zvýšil o 506, což je nejméně za posledních šest kvartálů v řadě za sebou. V předchozích čtyřech kvartálech tříměsíční přírůstek vždy činil více než 1000 subjektů,“ komentovala statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová. Až další data podle ní ukážou, zda jde o změnu trendu, nebo jen krátkodobý výkyv.

Ačkoliv nejčastější právní formou pro podnikání v Česku jsou živnostníci, výrazně více nespolehlivých subjektů je mezi společnostmi s ručením omezeným. Jde o 14 401 společností s ručením omezeným, 3163 živnostníků a s výrazným odstupem následují akciové společnosti. Společnosti s ručením omezeným představují 79 procent nespolehlivých subjektů.

Jste pro změnu DPH?

Nejpočetnější skupinu, 47 procent nespolehlivých subjektů, tvoří subjekty, které podle klasifikace ČSÚ tržby neuvádí nebo nevykazují. Následují společnosti s tržbami mezi jedním a deseti miliony korun (21 procent), společnosti s tržbami do jednoho milionu korun (16 procent) a společnosti s tržbami od deseti do sta milionů korun (12 procent).

Z regionálního pohledu se nespolehliví plátci DPH koncentrují v okolí metropolí. V hlavním městě Praze má registrované sídlo 10 082, tedy 55 procent nespolehlivých subjektů, a v Jihomoravském kraji 2529 firem, což představuje 14procentní podíl.

Nejčastější právní formy mezi nespolehlivými subjekty k 30. 6. 2019
s.r.o. Živnostníci a.s.
Nespolehliví plátci DPH 5393 2108 235
Nespolehlivé osoby 9008 1055 277
Celkem 14 401 3163 512

Zdroj: Bisnode

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 tisíc korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.

Institut nespolehlivé osoby byl zaveden novelou z července předloňského roku. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Naprostá většina daňových změn v Česku byla zbytečná, nedotažená nebo vyloženě škodlivá. Čtěte více v eseji:

CIF24

Daňové reformy jsou permanentně mimo mísu

Čtěte také:

Češi topí stovky milionů v dluhopisech prolezlých prašivinou

PPF prodala desetinu Škody Transportation Koreckému

Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš

Kdo chce být miliardář. V Česku rostou nové úspěšné investiční skupiny

PPF roste. Kellnerově skupině loni stoupl zisk o čtvrtinu na 22,2 miliardy korun

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).