Menu Zavřít

POD KURATELOU AMSTERODAMU

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Bývalý šéf SPT Telecom pracuje pro Nizozemce na novém projektu

Vstup společnosti United-Pan European Communications (UPC) do holdingu Kabel Plus znamená, že poskytování služeb kabelové televize je v současné době v České republice téměř výhradně záležitostí nizozemského kapitálu. Všech šest největších tuzem ských operátorů, sdružených v České asociaci kabelových komunikací, je buď nizozemskými firmami ovládáno, či se na konečné převzetí ze strany Nizozemců právě chystá.

Výrazné posílení UPC.

Dne 27. října podepsaly americká společnost MediaOne a nizozemsko-americká UPC závěrečné dokumenty, na jejichž základě se UPC stává majitelem 97 procent akcií Kabelu Plus, největšího kabelového operátora v ČR a na Slo vensku. Firma sídlící v Amsterodamu již v Čechách vlastní Kabel Net Holding se silnou pozicí v Praze a Brně. UPC tak nyní ovládne více jak polovinu domácího trhu.

Kabel Plus má u nás na 400 tisíc předplatitelů a Kabel Net téměř 60 tisíc aktivních přípojek. Počet domácností a firem využívajících služeb kabelové televize se přitom odhaduje na 750 až 800 tisíc. „Přesné číslo neznáme, protože po republice jsou také načerno postave né kabelové rozvody, zakódovaný signál operátorů provozujících bezdrátový systém MMDS je zase zcizován pomocí speciálních antén a nelegálně získaných dekodérů, upozorňuje na kriminalitu v této oblasti a na nepřesnost statistik prezident Č eské asociace kabelových komunikací Zdeněk Vaníček.

Dvojka v závěsu.

Konsolidace odvětví pokračuje tento rok velmi svižným tempem. Druhá největší firma, Intercable CZ (137 tisíc klientů), se v příštích dnech chystá ovládnout šestého největšího operátora, Kabelovou televizi - Ostrava jih (cca 35 tisíc předplatitelů). „Mělo by se o tom rozhodnout na valné hromadě v úterý 9. listopadu, informovala týdeník EURO Mařenka de Bruijnová z vedení Intercable CZ, dceřiné společnosti nizozemské Vision Networks Tsjechie Holding. Intercable nabízí své služby v Pardubicích, Zlíně, Brně, Otrokovicích, Mostě, Teplicích, Chomutově, Jirkově, Žatci, Karlových Varech a v Plzni. Získáním majoritní kontroly nad ostravskou kabelovou fi rmou, v níž má zatím jen 34 procent akcií, by výrazně posílila svou pozici na severní Moravě a dostála pověsti druhého celoplošného operátora. Podle De Bruijnové chce firma v první fázi získat 80 procent ostravské kabelové televize a později plných sto procent.

Majetkové přesuny je možné očekávat i u české trojky, společnosti TES Media (dříve TES Litvínov), která působí zejména v severočeských městech a provozuje 82 tisíc aktivních kabelových přípojek. Firmu totiž vlastní nizozemská investičn í banka ING Barings (respektive jedna z firem této skupiny, Baring Communications Equity) a vzhledem k jejímu zaměření nelze předpokládat, že jde o konečného majitele. To ostatně nepopírá ani Petr Kacafírek, šéf marketingu TES Media. Kdy však ke změně dojde, neví ani on. „ING Barings v době vstupu do firmy, v roce 1998, deklarovala zájem zůstat osm let. Pokud vím, tak v dohledné době se žádný odchod nechystá.

Beze změn zatím zůstává i pátý největší kabelový operátor, společnost Dattelkabel, zabývající se výstavbou a provozem multifunkčních sítí výhradně na území Prahy. Zatím nic nenasvědčuje, že by hranice hlavního města chtěla opustit a podnikat i v jiných regionech. V současnosti má asi 40 tisíc zákazníků. Dattelk abel majoritně ovládá nizozemská společnost Nuon International ze skupiny rozvodné distribuční společnosti Nuon. Druhým akcionářem je telekomunikační společnost Dattel, nedávno koupená americkou GTS.

Svatá trojice.

Kabelová televize nabývá na atraktivitě s blížícím se datem otevření telekomunikačního trhu v ČR. Od ledna 2001 totiž bude moci veřejné hlasové služby poskytovat nejen SPT Telecom, ale i další operátoři. Na trh se chystají g iganti jako České radiokomunikace, České dráhy (ve spolupráci s německým Mannes-mannem) či Aliatel. Všechny tyto firmy se mohou pochlubit vybudovanými nebo horečně budovanými vysokokapacitními páteřními sítěmi. Chybí jim ale jedna „maličkost - příp ojky v domácnostech a firmách. Právě v tom je výhoda kabelových televizí. Ty mají zajištěn okamžitý přístup do desítek tisíc bytů a kanceláří. Po nezbytném uzpůsobení dosavadních sítí tak, aby oběma směry mohl být přenášen velký objem dat, mohou velmi rychle zákazníkům nabídnout vedle televizní zábavy i klasickou hlasovou službu a připojení na internet.

Šéf České asociace kabelových telekomunikací Zdeněk Vaníček v této souvislosti hovoří o „svaté trojici , třech základních službách, bez kterých se žádný z operátorů budoucnosti ve své nabídce neobejde. „Zákazníci si jednoznačně žádají balíky služeb a my se na to připravujeme, potvrzuje názor prezidenta asociace i tiskový mluvčí Kabelu Plus František Malina.

Opět ve společnosti KPN.

Jestliže však o „svatou trojici usilují kabelové televize a hodlají nabourat hlasový monopol SPT Telecom, bylo by celkem přirozené a logické, kdyby se jim on začal na oplátku plést do televizního řemesla. V E vropě to není nic výjimečného. Deutsche Telekom či France Télécom se tomuto byznysu věnují. Regule Evropské unie ovšem stanoví, že musí mít zřízeny specializované firmy tak, aby telekomunikační a kabelové služby byly odděleny „čínskou zdí a ne docházelo ke křížovému financování.

Týdeník EURO se zajímal v SPT Telecom, zda se společnost nehodlá pustit do televizního podnikání. Vladan Crha z tiskového odboru to nevyloučil, stejně tak jako budoucí spolupráci s některým z operátorů. „Zatím však pokládáme za předč asné o naší strategii hovořit, uvádí. Pokud by se SPT Telecom naskytla možnost nějakým způsobem do této branže vstoupit, bylo by asi s podivem, kdyby tak neučinil. I proto, že jeho nynější generální ředitel Přemysl Klíma je velkým fandou kabelové televize a je jedním z jejích českých zakladatelů. Působil v 1. Filmovém kanálu, Dattelu a Dattelkabelu.

Že by se něco mohlo chystat, naznačuje jedna aktuální personální změna. Do funkce jednatele a výkonného ředitele kabelové dvojky, Intercable CZ, nastupuje Luboš Řežábek, do loňského roku předseda představenstva SPT Telecom. Zajímavé je však hlavně to, že majitel kabelové firmy, nizozemská společnost Vision Networks Tsjechie Holding, dlouhodobě pracuje pro další nizozemskou společnost, KPN. Ta je spoluvlastníkem SPT Telecom a usiluje právě nyní o nákup dalších akcií od českého státu (EURO 41/1999).

Běžné telefonní přípojky SPT Telecom v domácnostech nejsou pro širokopásmový přenos vhodné. Výhodnější než náročné budování nových kabelových rozvodů se jeví nákup hotové infrastruktury. Akvizice zavedené firmy by byla svým způsobem ideálním řešení m. Přímá vazba KPN na Intercable a snaha o posílení pozice v ČR jistě není samoúčelná. O tom, kdo s kým se v ČR spojí a kdo komu bude na liberalizovaném trhu nakonec konkurovat, se spíše než v Praze může rozhodnout v Amsterodamu.

Po vzoru Itálie?

CIF24

O pokračující konvergenci hlasu, obrazu a dat svědčí i akcionářská a personální struktura třetího mobilního operátora, společnosti Český Mobil. Vedle majetkově dominantních společností, kanadské telekomunikační TIW a Investiční a Poštovní banky, je třetím, částečně opomíjeným akcionářem Priority Telecom, stoprocentní dcera zmíněné nizozemsko-americké UPC. O dodatečném vstupu do mobilního konsorcia bylo rozhodnuto až poté co bylo zřejmé, že se UPC podaří Kabel Plus ovládnout. Důvodem nemusí být jen výhodné umístění antén Kabelu Plus a Kabel Net Holdingu na tisícovkách střec h po celé republice, jak bylo připojení akcionáře oficiálně zdůvodněno. Společné podnikání naznačuje i snahu propojování pevných a bezdrátových telekomunikačních služeb.

Přítomnost Vlastimila Košťála, ředitele vydavatelství regionálního tisku Vltava-Labe-Press, v dozorčí radě Českého Mobilu zase napovídá, že cílem by mohla být podstatně širší kooperace světa zábavy a byznysu. Vydavatelství je totiž kromě jinéh o také majitelem fotbalové Sparty Praha. A je současným trendem, že se právě fotbalové kluby zapojují do televizního podnikání. Zábava se tak váže s atraktivní formou firemní prezentace. Příkladem může být Itálie, kde přední kluby Fiorentina, L azio, Parma a AS Roma nedávno začaly podnikat spolu s televizní společností Stream. Podnět k tomu dal Telecom Italia. Že by Český Mobil, nováček na trhu, došel v úvahách o konvergenci dále než zavedená konkurence? Zatím lze na to to téma jen spekulovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).