Menu Zavřít

POD TÍHOU ARGUMENTŮ 

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Deregulace energií

Sociálnědemokratický kabinet, který se ujímal vlády se sliby, že nedopustí výrazné zdražování elektřiny a plynu pro domácnosti, nakonec kapituloval. Po roce tahanic a sporů schválil 22. listopadu plán deregulací do roku 2002. Elektřina pro domá cnosti se podle něj zdraží v příštích třech letech celkem o 48 procent, plyn o 37 procent.

Rozhodnutí kabinetu sice ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr poněkud „zvojtil , když oznámil u plynu nižší než schválené zdražení, a jeho úřad musel další den šéfova čísla dementovat. Poprvé po několika letech je však na stole plán, který určil vývoj na delší než roční horizont.

Program postupného narovnání cen počítá v příštím roce se zvýšením cen energií pro domácnosti o patnáct procent a v dalších dvou letech se toto tempo mírně sníží. Velkoodběratelům naopak do roku 2002 klesnou ceny až o deset procent a jen mírné zdražení čeká střední a drobné podnikatele.

ebf - tip - debata

Grégrův úřad požadoval od začátku razantnější zdražení, proti však stálo ministerstvo financí (MF) podporované dalšími členy kabinetu. Spory o každé procento navíc nakonec vedly k zastavení deregulací, a například letos se proto ceny nezv edly vůbec. Postoj MF se změnil po výměně na postu ministra. Pavel Mertlík, který vystřídal odvolaného Iva Svobodu, zřejmě pochopil, že odstranění křížových dotací nelze odkládat donekonečna. Domácí průmysl, který dotuje domácnosti, ztrácí konkurencescho pnost. A narovnání cen je podmínkou vstupu do Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).