Menu Zavřít

Podezření z kartelu

22. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Zdravotní pojišťovny neplatí

PRAHA (try) - Rada Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) schválila podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pro podezření z kartelové dohody zdravotních pojišťoven. „Tento krok je právně připraven,“ řekl týdeníku EURO vedoucí sekretariátu asociace Stanislav Fiala. Za následnou péči měly pojišťovny nemocnicím platit v prvním pololetí 2005 podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví o třináct procent více než loni. „Shodně úhrady nezvýšily a platí stejně jako minulý rok,“ uvedl Fiala. AČMN na problém letos již několikrát upozornila ministerstvo zdravotnictví. To uložilo zdravotním pojišťovnám zajistit nápravu do 31. května. „Nic se nestalo. Odhadujeme, že zdravotní pojišťovny dluží našim členům za první pololetí sedm set milionů korun. Ministerstvu jsme nově zaslali dvanáct stížností na všech devět pojišťoven,“ dodal Fiala.
Ministerstvo zdravotnictví svou žádost vůči pojišťovnám na respektování vyhlášky minulý týden zopakovalo. „Nechci sahat k poslednímu kroku, což je nucená správa. Moc možností mi však nezbývá,“ uvedla pro týdeníku EURO ministryně Milada Emmerová.
Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček tvrdí: „Jde o mediální hru. Platby pojišťoven jsou zatím zálohové. Postupujeme podle smluv.“

  • Našli jste v článku chybu?